Ochi pentru ochi?

29 11 2009

Există două tipuri de oameni. Unii care sunt dispuși să înșele, o recunosc și se ghidează după acest principiu și unii care sunt dispuși să facă sacrificii pentru a fi corecți.

Cei dispuși să înșele dacă sunt înșelați vor încerca prin toate forțele să cotracareze sau să își ia revanșa dar la final în sinea lor nu vor acuza persoana în cauză.

Pe de altă parte cei ce se conduc după legea echitabilității de cele mai multe ori nu vor reacționa efectiv după ce le sunt înșelate așteptările dar se vor consuma în ei. Vor critica natura umana vor afirma că nu mai au încredere în oameni.

Care vi se pare modul cel mai normal de a acționa?

Dintre cele două  tipologi eu cred că cei care își fac cel mai rau singuri sunt cei ce se bat cu punul în piept pentru corectitudine. Măcar oportuniștii sunt mai sinceri cu ei, acționează având persoana lor pe primul plan. Un aspect care este scăpat de multe ori din vedere este reaua influență pe care o au, asupra propriei persoane, gândurile acuzatoare, la adresa altei persoane. A păstra în sufletul tău dușmănie cuiva, eu cred ca e una din cele mai dese cauze de îmbolnăvire.

Știu că nu ne vine prea ușor să acceptăm momentele când suntem nedreptațiți. Eu fac parte din a doua categorie, încerc pe cat posibil să fiu corect cu cei din jur și inevitabil am tendința de a pretinde același lucru.

Problema e că viața ne va da mereu ocazia să ne detașăm de aceste principii și să îmbrațișam o viziune mai tolerantă. Mă refer la iertarea. A ierta pe cineva e singurul act de măreție pe care îl poți face într-o situație pe care o consideri nedrepată. Orice motivație ți-ai găsi pentru a ataca “adversarul” este o iluzie.

Pe termen lung a ierta este o abordare mult mai eficientă.

De multe ori problema aceasta apare în cadrul unei relații. Ceea ce trebuie să înțelegem este că nu există partener care să nu ne înșele așteptarile, cum de altfel și noi le vom înșela pe alea lui. Daca aveți impresia că schimbând partenerul se rezolvă problema, vă înșelați. Este problema voastră nu a lui, voi trebuie să învățați să iertați, să nu mai aveți așteptari, să iubiți necondiționat. Cine speră în relația perfectă în care nimeni nu greșește e nebun. Iar dacă greșim cu toții atunci de ce măsurăm greșelile căutând mereu motivații “obiective” pentru care a noastră cântărește mai puțin.

A ierta pe cineva nu implică sau nu exclude să ne mai lăsăm răniți în aceleași condiții. De fapt măsurile de prevenire nu mă interesează, ci atitudinea sufletească  pe care o avem în fața unei nedreptați care ni se face. Cel mai important e să iertăm în interiorul nostru.


Acțiuni

Information

18 responses

29 11 2009
lollitta

a ierta din interior inseamna sa vrei sa mergi mai departe. presupune un efort intens. cred ca de aceea e mai greu de realizat. evolutia nu e niciodata simpla

30 11 2009
VreauUltimulLoc

Simpla sau grea important e sa pornim la drum.

29 11 2009
femeiadeservici

cat timp eu vreau libertare, e clar ca si ofer asta;cat timp eu insel, trebuie sa ma astept de la asta….toate vin de la cum ne construim noi „casa”.

30 11 2009
VreauUltimulLoc

Tu acum practic spui ca ai ce oferi, dar eu te asigur ca in viata vei fi si nedreptatita, cum reactionezi atunci.

29 11 2009
Adriana

si eu fac parte din a doua categorie si daca pana acum ceva timp chiar ma mandream (in sinea mea) cu asta, acum fac tot posibilul sa ma schimb…
intrebarea e daca poti sa te schimbi cu adevarat… ce am reusit pana acum a fost sa iert, dar de consumat tot ma consum ca fraiera…

30 11 2009
VreauUltimulLoc

Te inteleg perfect, ieri am avut un incident in trafic. Am raspuns la agresivitate cu agresivitate, apoi am reusit sa ma stapanesc dar am avut in continuare repetate ganduri de a ma razbuna. Cu greu am reusit sa depasesc momentul azi dimineata.
Am rememorat tot incidentul, am vizualizat moduri de a actiona cu balndete si intelegere. Am incercat sa simt ca am depasit starea de agresivitate si rautate. Inca nu sunt 100% impacat, si nu am iertat complet dar macar am constientizat ca nu aia era calea si am constientizat ca imi fac singur rau.

30 11 2009
Papillon

ca ierti, ca nu ierti, crezi ca mai conteaza? adica, ce? daca investesti, astepti sa apara rezultate. daca investesti singur, nu vor apare. dar cand constati ca pornesti la drum in doi, si te trezesti singur, cand ti-e mai bine, atunci e nasol. si gustu’ ala amar nu te lasa sa ierti in prima faza. dupa ce trece, poate…

30 11 2009
VreauUltimulLoc

Gustul ala amar trebuie sa te invete ceva, sa privesti lucrurile cu detasare. Sa oferi fara a astepta rasplata. Cand te legi prea tare de rasplata de fapt oferta nu a fost sincera. Iubirea partenerului nu poate fi fortata prin faptul ca ai facut tu sacrificii si planuri.
E bine ca s-a terminat mai repede, nu a fost cruzime a fost sinceritate.
Incearca sa te pui in locul ei si vezi ce ai fi facut daca sentimentele tale s-ar fi schimbat.
Poate ca te-a tratat nedrept nu stiu situatia exacta si nu pot sa judec pe altii, dar crezi ca era un mod care te-ar fi facut sa suferi mai putin?

30 11 2009
CalinC

„Cand te legi prea tare de rasplata de fapt oferta nu a fost sincera.”- cu asta nu prea pot fi de acord. Oferi cand simti ca merita. Si daca vezi si feedback pozitiv, oferi si mai mult. Si la un moment dat, rezonezi la unison. Si brusc si fara drept de apel, totul cade.
„Sentimentele s-au schimbat”. Asa usor se schimba sentimentele? Ale tale se schimba peste noapte (si ma refer strict la sensul fizic al cuvintelor). Erau moduri in care n-as fi suferit de loc, daca am fi fost sinceri de la inceput.
Dar gata. A trecut, teoriile raman, invatam din practica.

30 11 2009
vreauultimulloc

@CalinC e dreptul tau sa nu fii de acord. Eu nu am enuntat acum o teorie ci o o practica.
Daca sentimentele se schimba, si ele se schimba sa fii sigur, mereu va exista un moment de rupere. Sa iti construiesti viata avand ca baza sentimentele cuiva este nerealist. Mai corect este sa oferi pentru placerea oferitului, nu pentru ca „merita” cineva.
Eu sincer iti spun daca cineva imi spune ca mi-a dat ceva si acum sunt obligat sa raspund la fel ma voi pisa pe oferta lui si nu voi simti nici o remuscare sa ii insel asteptarile. Nimeni nu ar trebui sa fie de vanzare, sau legat prin contract. Iubirea mai ales se manifesta si are sens doar in libertate, si uneori e efemera asta e o realitate, nu e teorie.

30 11 2009
CalinC

sunt perfect de acord cu tine. nu oferi in schmbul a ceva. dar oferi pentru ca acel cineva, merita… suntem de acord? sentimentele se schimba? peste noapte? aica azi te iubesc, maine nu te mai iubesc? alea nu sunt sentimente. sunt doar vorbe… nu vorbim de contracte aici. ci de doi oameni care isi declara dragostea unul altuia, dragoste care brusc, se schimba. cum am mai spus, acolo au fost doar vorbe…

30 11 2009
Papillon

pe de alta parte, sa nu-mi spui ca tu ai iubit vreo femeie, si nu te-a interesat daca ea te iubeste sau nu… adica, iubirea ta a fost atat de dezinvolta, incat nici nu ai avut nevoie de ceva in schimb. sau, in nici un caz de dragoste… pentru ca asta reiese din ceea ce spui. oferi din placere, intr-adevar, ca altfel nu ai oferi (nimeni nu ofera dragoste din obligatie) dar o oferi cui merita. ca altfel ai imparti-o pe strada tuturor trecatoarelor, dar ar fi cu totul altceva decat iubire.

1 12 2009
VreauUltimulLoc

E o mica diferenta intre ceea ce spun eu si ce argumentati voi.
Eu spun ca atunci cand se termina trebuie sa dai drumu. Indiferent daca tu ti-ai facut planuri, indiferent daca tu inca mai iubesti, indiferent daca dupa considerentele tale ruptura a fost prea brusca. In momentul ala cnd trebuie sa dai drumu nu trebuie sa transformi iubirea ta in ura si repros. E normal ca o relatie sa se mai si destrame, si daca iubesti cu adevarat trebuie sa dai libertatea partenerului care nu te mai iubeste, fara resentimente.

PS: Papilon acum ca tu spui ca nu mai merita o mai iubesti sau nu?

30 11 2009
[idiot]

am gasit postarea asta exact la momentul potrivit. tot m-am gandit in ultimele zile exact la ce scrii tu, dar nu am putut contura ceva concret in cap, pur si simplu se incingeau procesoarele si se reseta computerul.

P.S. exista „te iert dar te dau in judecata”?

30 11 2009
VreauUltimulLoc

Nu vad de ce nu.
Dar nu transforma actiunea asta intr-o vendeta personala.
Cand cineva te inseala din punct de vedere legal cred ca e ok sa raspunzi legal, dar nu dusmani omul.

30 11 2009
carmen

nu cred ca poti sa generalizezi. si nu cred ca exista un mod optim de actiona.
si iar nu cred ca poti raspunde intrebarilor tale, daca „nu ai fost acolo”.

2 12 2009
Papillon

crezi ca mai conteaza? normal ca o mai iubesc ca nu poate sa-mi treaca „uite-asa”! dar sunt intr-un rapid proces de astamparare. si am trecut cu brio de cele 50% de revenire la normal. de regula am remediul meu pentru astfel de situatii. pana acum a dat roade de 15 ani incoace. deci…

2 12 2009
VreauUltimulLoc

Cred ca e singurul lucru care conteaza, cum pleci dintr-o relatie. Eu cred ca e bine sa pleci cu calm si nu injurand.
Probabil ca de la caz la caz devine foarte greu asta dar e bine sa incerci.

Lasă un comentariu