Cum să simți iubirea, îndrumar practic :).

12 09 2010

Am promis ceva postul trecut, așa că acum trebuie să mă țin de cuvânt.

Prima observație în privința iubirii este că, dacă emoțiile se pot exprima prin cuvinte, iubirea se exprimă cel mai bine prin tăcere.

Asta nu înseamnă că nu putem vorbi despre ea. Putem, dar pentru cei care încă nu cred în ea și care nu sunt deschiși să o înțeleagă, cuvintele nu vor putea zugrăvi o imagine suficient de cuprinzătoare. Pentru cei care o mănâncă pe pâine cuvintele sunt de prisos. Deci singurii interesați de ce urmează, cred că sunt cei care o caută activ, așa cum fac și eu. Oamenii care i-au întrezărit culoarea, i-au simțit gustul și vor să repete experiența.

Probabil că noi toți suntem alcătuiți de așa manieră să știm să iubim, dar în decursul vieții începem și uităm. Iubirea în sine nu e o abstracție, nu e ceva despre care vorbesc poeții și tinerii îndrăgostiți până dau cu pieptul de greutățiile vieții. E o minune reală la care poate ajunge gratuit orcine, cei traumatizați însă trebuie să o fac cu puțin efort. Traumatizarea poate să fie activă și să facă omul să se teamă de ceva, sau poate să fie de lungă durată și să îl facă să nu mai simtă omenește pentru a își păstra mintea “sănătoasă”.

Cazul din urmă este cel mai des întâlnit și deși sună înfricoșător e de o banalitate plictisitoare. Rezultă din logica de doi bani a subconștientului, că pentru a nu mai fi răniți trebuie să nu mai simțim nimic pentru nimeni. Poate că atunci, punctual când se întâmpla lucrurile, asta e o rezolvare bună. Dar post factum trebuie să ne reorganizăm gândirea. Ne simțind nimic sau simțind doar cât de mult simte și celălalt e o economie a iubire foarte prost înțeleasă. În primul rând că iubirea nu e ceva ce dai cu măsură. Ori o simți ori nu, idei de genul nu îmi mai merită iubirea sunt proste formulări ale afirmației nu îi mai dau nimic ca nu plătește bine.

Acceptarea că e o struțocămilă de nu încape în nici o pungă e un pas important pentru a pune mâna cât mai des pe ea. De ce am vrea să punem mâna pe ea? Pentru că e cel mai ieftin și lipsit de efecte adverse drog din lume. Asta e motivul pragmatic și pe care orice materialist convins ar trebui să îl ia în seamă. E super puternic și după nu te simți rău, nu treci prin sevraj nu dăunează sănătății, ba din contră.

Dacă nu ai “tras pe nas” iubire asta niciodată ești ca un orb din naștere. Tu crezi că trăiești normal dar lângă tine se întâmplă lucruri care te-ar aduce în starea cea mai înaltă doar contemplându-le.

Destul cu propaganda, să trecem la partea practică.

Cum simțim și noi nițel din chestia asta? În primul rând avem nevoie de un obiect al iubirii. Un alt om în general. Care aveți părinți pe care îi iubiți organic ar fi ușor să exersați care aveți frați, surori la fel. Care aveți o relație fericită faceți din partener țintă. Care o ardeți pe labă, spiritual vorbind aveți de muncă. Căutați un prienten, un animal un ceva…

Acum ca să nu așteptăm momentele când obiectul iubirii ne mișcă sufletul (ce poate de multe ori să fie bolovănos) vom lua noi inițiativa. Cel mai simplu pentru a declanșa ceva apropiat de iubire este să îl iei in brațe, să îl strângi la piept. Nu cum o faci de obicei, pentru că așa cere situația. Ia-l în brațe, închide ochii și simte-l. Detașează-te de tot ce te înconjoară și pentru câteva secunde (ce nu pot fi descrise în termeni obișnuiți de timp) simte-l dincolo de corp, dincolo de merite, dincolo de sexualitate (pentru partener). Dacă reușești să simți un val de căldură în zona pieptului, cum se revarsă și te cuprinde, cum te umple de gânduri pozitive și altruiste față de acea persoană, înseamnă că ești pe drumul cel bun. Dacă ai izolat aceste trăiri încearcă să o faci și când nu e persoana respectivă prin preajmă. Gândește-te la el/ea închide ochii și simte-l ca atunci când l-ai strâns în brațe. Dacă ai reușit asta încearcă să o faci când îți greșeșete. Când ești supărat pe el și ai vrea să îi spui ceva, înainte de a deschide gura adu-ți aminte de senzația respectivă și spunei ce ai de spus doar după ce ai reușit să o experimentezi.

Un parinte cred că poate să facă asta ușor cu copilul său. Dar iubire poți să simți pentru toti cei din jur, cu cât aduci mai mulți în sfera iubirii tale cu atât mai multe surse de furnizare al drogului ai. Poți să mergi zâmbind pe stradă pe tripul tău indiferent de constrângerile materiale care te-ar fi apăsat cu câteva luni înainte.

Apoi joacă-te zilnic cu asta, încearcă să simți iubire pentru diverse persoane, situații, opere de artă, melodi, poți să o faci cu orice. Fiecare experiență de acest gen te îmbogățește sufletește, te umple de fericire și te face mai puternic. Obiectul iubirii tale nu te poate răni, nu te poate supăra. De altfel vei fi surprins să descoperi că multe situații deranjante pe care le întâlneai nu se mai repetă niciodată.

Devi încrezător și nu mai simți că iubirea e o cană de făina pe care o dai că ai primit-o mai devreme. Oricum nu ai dat niciodată iubirea pe vreun merit real, copii tăi, sau mama ta, sau iubita, nu a fost  cel mai perfect om pe care l-ai cunoscut, i-ai iubit pentru că sunt ai tăi, o combinație de altruism și egoism. Îți acorzi mult prea puțin credit când vine vorba de capacitățiile tale de a iubi necondiționat.

Joaca-te cu asta și vezi ce iese, dacă nu iese nu iese, dar dacă iese ar putea fi cea mai tare descoperire personală pe care ai făcut-o.


Acțiuni

informatie

26 responses

12 09 2010
Cum să simți iubirea, îndrumar practic :). - Ziarul toateBlogurile.ro

[…] Cum să simți iubirea, îndrumar practic :). Sun Sep 12, 2010 22:10 pm Am promis ceva postul trecut, așa că acum trebuie să mă țin de cuvânt. Prima observație în privința iubirii este că, dacă emoțiile se pot exprima prin cuvinte, iubirea se exprimă cel mai bine prin tăcere. Asta nu înseamnă că nu putem vorbi despre ea. Putem, dar pentru cei care încă nu cred în ea […] […]

13 09 2010
candyyshop

cel mai misto lucru din lume mi se pare sa taci langa un om pentru care nu-ti ajung toate cuvintele din lume sa-i spui ca-l iubesti.

13 09 2010
VreauUltimulLoc

Nu e vorba ca iti ajung sau nu, pur si simplu nu sunt necesare. De altfel cred ca te si distrage de la ce simti sa mai vorbesti.

13 09 2010
kaos

ma, da si nu… din cate cunosc eu femeile (sau numai din astea am avut eu parte) daca taci prea mult din gura si nu-i tot torni in urechi cat de mult o iubesti, cat de frumoasa e, etc., ramai prieten cu dreapta… asa , teoretic, literar, suna misto, dar e doar o abstractiune… in viata, iubirea e diferita pentru ca oemnii sunt diferiti si, cred eu, e foarte zgomotoasa…

iubire fara zgomit e masturbare

13 09 2010
VreauUltimulLoc

@K stiu si eu ca femeile vor confirmari verbale, dar si cand o faci pe una sa treaca dincolo de nesiguranta asta si de nevoia de confirmare… deja ai ce sa iubesti.
Oricumnu te contrazici spunand ca in viata oamenii sunt diferiti si apoi gasesti ca ce am spus eu nu e potriveste pentru ca e altfel decat majoritatea :))?

Masturbarea nu e iubire de sine?

13 09 2010
anaid

te joci cu cuvintele draga VUL :), cu iubirea nu prea-i loc de joaca, poti cadea usor in bataie de „joc”.

13 09 2010
VreauUltimulLoc

Doar cand o vezi ca pe un risc, dar a iubi pe cineva nu e un risc, si nu poti cadea in bataie de joc decat cand practici un santaj sentimental.
Ala nu e iubire, iubirea e fara asteptari ;). Nu ai asteptari nu poti si inselat, nu poti fi dezamagit.
Orice in viata e bun de joaca, cand o luam in serios atunci ne ardem.

13 09 2010
chromaticdrama

iubirea nu e risc, e fara asteptari… e tacere… eu zic ca-i combinata cu libertate (avuta si acordata) si atunci echilibrul dintre egoism, altruism, posesie, atractie (prea)fizica, etc devine posibil…

iubirea e pana la urma o chestiune de alegere, dincolo de ceea ce vine instictual in noi – si nu se poate numi „dragoste”, caci ea e mai mult decat atat… alegerea de a te oferi intr-un fel care sa nu indaparteze, alegerea de a „conditiona” cat mai putin sinele si pe celalalt, etc.

13 09 2010
VreauUltimulLoc

Nu stiu de ce toti puneti egal intre iubire si oferire, poate ca oferi cate ceva dar in principiu e dincolo de a da si a lua, pur si simplu sa iubesti ceva e o stare de bine pe care o resimti cand te gandesti la acel ceva.
Daca iubesti un peisaj ce ii dai? Daca iti iubesti mama ce ii dai? Daca iti iubesti copilul ce ii dai, si daca nu ai ce sa ii dai nu il iubesti?
Nu e vorba de a da e vorba de a simti de a vibra, cred ca pana la urma e vorba de a vibra la un ison cu obiectul iubirii.
Cred ca o rezonanta la baza.

13 09 2010
kaos

@vul : ascult-o ca stie despre ce vorbeste…

PS : masturbarea e iubirea CU sine ma hi hi

13 09 2010
VreauUltimulLoc

Ascult pe toata lumea, toti stiu ce vorbesc, multe puncte de vedere fac imaginea mai completa.

13 09 2010
chromaticdrama

dadeam exemple, nu am pus egal intre „a iubi” si „a oferi”… deloc chiar! iubirea libera nu are cum sa fie un schib de… nimic. trairea nu e o piata mare din care alegem ca de pe taraba si ne asteptam la echilibrul „pret/calitate”…

13 09 2010
anaid

moama ,cat sunteti de idealisti! finalmente ce dai aia primesti.

13 09 2010
vreauultimulloc

daca nu mai mult :).

14 09 2010
anaid

touche! 🙂

15 09 2010
Jorjette

Dar parcă ai spus că nu pot fi folosite cuvinte pentru iubire, şi totuşi pe astea le folosim.Crezi că este loc să vorbim de iubire? Sau ar trebui să facem loc să o simţim şi atât? Cred că ne pierdem prea mult în cuvinte încercând să aflăm ceva care e în noi deja.

15 09 2010
vreauultimulloc

Am spus la inceput ca pentru un segment foarte ingust face sens si sa mai vorbim de ea. Dar in general cand o simti cuvintele devin zadarnice inutile si chiar incurca.

16 09 2010
femmeletale

bai, si pt iubire ai un indrumar practic? ‘ga-mi-as banii la credit europe bank, sucursala fraudata. mai bine te-ai apuca sa scrii un ghid practic, pentru barbati, despre cum sa dea limbi. ca 1 din 10 stie joaca.

17 09 2010
vreauultimulloc

Sa nu mai zici ca o ard filozofic, merg direct pe pasi :D.
Aia cu limbile e vina voastra, daca o ardeti in mimat orgasme si zambete prefacute =)).
Oricum secretul limbilor aduse la nivel de arta martiala va muri ingropat o data cu mine. Marile puteri necesita responsabilitati mari…

17 09 2010
kaos

as adauga un bonus… unde sunt femeile care se mai si spala? de fapt unul din 2 stie joaca ceilalti 8 au dat de pasarici nespalate… eu asa stiu din statistici

deci ar merge in loc de ghid, niste sapun

17 09 2010
iulia popescu

copile, daca unul din doi stie joaca inseamna ca unul stie, unul nu stie, inseamna ca jumate stiu, jumate nu, adica fifty-fifty, adica… bai, cum e cu statisticile astea, ca ma incurcai, adica… si cu aia 8 ce mai e?

da’ stati, ca intreb si eu…

17 09 2010
vreauultimulloc

Daca 8 dau de pasarici neconforme nu mai conteaza, daca stiu sau nu, ca oricum nu vor face treaba buna.
Din cei doi care nimeresc bine unul se pricep de unde rezulta ca doar unul face treaba buna din 10 este o observatie subiectiva. Iar statistic 50% sunt ok.
In alta ordine de idei nu sunt de acord cu kaos asupra subiectului si nici cu femm oricum o iei e o generalizare a unui punct de vedere subiectiv.

Da’ intreaba oricum, ca e un subiect potrivit pentru o discutie la cafea.

17 09 2010
iulia popescu

bine, lamurita si asta…

18 09 2010
scorpio72

scria cineva mai sus ca femeile vor sa auda iubirea,sa le gadili ureche cu vorbe,,false „… cateodata..
eu zic ca nu e nevoie de asa ceva..ci trebuie doar sa simti ,sa o simti,exact cum spunea vreauultimulloc.
senzatia aia de caldura care te inunda in mijlocul pieptului, este de nedescris…

18 09 2010
TheAlphaFemale

Nu stiu cum s-a ajuns de la iubire la dat limbi… bine, de fapt stiu, dar era un mod de a spune… datul limbi e inclus in a oferi iubire… teoretic, ar trebui ca cine iubeste sa dea limbi fantastic… e o dezbatere lunga…
Una peste alta (sau peste altul), post-ul e foarte bun… la ce folos sa fii capabil de iubire, daca nu o faci? E ca si cum as putea sa urinez, dar ma abtin… si atunci fac pietre la rinichi… sau la suflet in cazul asta. Same shit, different odor.
Personal, as putea spune ca nu ma intereseaza de restul, eu vreau sa simt ca iubesc. Dar as manca rahat. Simt nevoia de confirmare. De cuvinte sunt satula. Poate sa iti zica ‘te iubesc’ si sa se scarpine la coae in acelasi timp, vorba vine… Un gest face cat o mie de cuvinte…Dar cati dintre noi chiar suntem constienti de asta?

20 09 2010
roxxxybel

🙂 da, sunt de acord. 🙂

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s
%d blogeri au apreciat: