Sinapse

19 09 2010

Dacă ne gândim la ce se spune aici .

[Deși recomand citirea articolului și vizionarea filmulețului pentru a interpreta prin filtru propriu informația, pentru leneși fac un rezumat.

Pe scurt ce spune articolul respectiv este ca: gândurile nu pot fi controlate și nu pot fi oprite decât prin eforturi continue. Dar nici nu e nevoie de așa ceva. E suficinet să nu le primim în inima noastră (printr-o formă de ignoranță) și să nu ne identificăm cu cele care nu ne plac. Noi dăm putere gândurilor crezând în ele, identificândune cu ele și menținându-ne atenția asupra lor și respingerea lor este o formă de atenție.]

Apoi la cele 10 întrebări ale lui Debbie Ford care să ne ajute în a face alegeri potrivite mari sau mici pentru viața noastră. Cum orice acțiune are la bază un gând…

1.Această alegere mă va împinge către un viitor fericit, sau mă va ţine blocat în trecut?

2.Această alegere va duce la o viaţă împlinită pe termen lung, sau va constitui doar o satisfacţie de moment?

3.Sunt stăpân pe propria mea putere, sau încerc să mulţumesc pe altcineva?

4.Mă gândesc la ce este bine, sau la ce este rãu?

5.Această alegere îmi va aduce şi mai multă energie vitală, sau îmi va fura energia?

6.Voi folosi această situaţie ca pe un catalizator în creşterea şi evoluţia mea, sau o voi folosi pentru a mă pedepsi?

7.Această alegere îmi sporeşte puterea, sau mi-o slăbeşte?

8.Este acesta un act de iubire de sine, sau un act de autosabotaj?

9.Este acesta un act de credinţă, sau un act caracterizat de frică?

10. Această alegere reprezintă manifestarea laturii mele Divine, sau a laturii mele umane?

Atunci am putea sa rezumăm lucrurile astfel.

Daca șuvoiul gândurilor și natura lor nu poate fi controlată, tot ce ne rămâne de făcut este să alegem acele gânduri care le considerăm “conforme” cu natura noastră. Pentru a identifica gândurile potrivite, putem să ne ghidăm cu ajutorul întrebărilor. Întrebările nu trebuie memorate și folosite toate, putem să sintetizăm ceva din ele ceva foarte sugestiv pentru noi.

De exemplu eu mă multumesc cu o variantă scurtă.

Această acțiune/gând îmi dă putere, îmi dă libertate, mă apropie de imaginea mea mentală cea mai înaltă despre mine?

Astfel  gândurile pot fi filtrate, și unora putem “să nu le mai deschidem ușa”,  până vor înceta în cele din urmă să mai bată. [Chiar merită să vedeți filmulețul].

Gândurile aduc în interiorul nostru realitatea exterioară. Gândurile materializeză realitatea noastră în lumea exterioară. Filtrând “paraziții și zgomotul”  putem să ne reprezentăm cu acuratețe lumii și să întelegem lumea așa cum este ea de fapt.


Acțiuni

informatie

4 responses

19 09 2010
Cristescu Bogdan

Mulţumim pentru trimitere. Mooji m-a lăsat fără chef vreo 2 ore. Uitându-mă la acel video am ales să meditez asupra „subiectului”. Este o încercare şi pentru foarte mulţi „spirituali” sau învăţaţi, gândurile ce ne vin, ba chiar una grea.

Prea multe întrebări ne apropie tare de prea multe gânduri. Chiar şi una cum spui tu scurtă, poate fi extrem de profundă, şi în prealabil să ne îndepărteze de la esenţa noastră.

Mooji propune în discursurile sale libere, o stare de pauză, să îmbrăţişăm necunoscutul din noi. Şi face asta punând o întrebare: Cine este cel care îşi pune întrebări, se gândeşte, analizează, descoperă, înţelege, ştie şi spune despre el „eu …”? Şi asta este o încercare grea, el propune să întoarcem „ochii” din poziţia normală, de privit în jur, să-l privim pe acesta din întrebare. El spune că acesta suntem noi, o parte din noi, dar nu avem nici formă, nici mărime, nici fel, nici gust şi altă trăsătură a vreunui simţ, aşa că ne va fi dificil să stăm cu mintea noastră umană pe el pentru că mintea nu va avea nici un interes, îl va privi ca pe ceva ce nu există. Menţinând starea asta de a privi în noi, ceea ce este o extraordinară introspecţie pe care o poate face oricine, 5 minute azi, mai târziu alte minute, zi de zi sau când gâsim timp să alocăm acestei practici, ajungem să fim noi cei care decidem această acţiune, cel care priveşte şi cel care face totul din interiorul nostru, în acelaşi timp lipsiţi de activităţile de rutină, ale vieţii noastre omeneşti, păstrând totuşi o alternativă, vom începe să facem ceea ce simţim din adâncul fiinţei noastre.

Sincer, am exersat de câteva ori, este epuizant. Mintea în continuu încearcă să mă sustragă din a mă privi pe mine fără să mă definesc în vreun fel. Aceasta mă oboseşte tare mult, în aşa manieră încât după 5 min uneori îmi vine să dorm căci mă simt frânt de oboseală, fizic şi mental!

19 09 2010
VreauUltimulLoc

Cred ca te straduiesti prea tare, procesul trebuie sa fie cumva contemplativ si lipsit de efort. Orice anume faci pentru a reusi asta trebuie sa incetezi sa mai faci si sa vina de la sine sau sa nu vina.

20 09 2010
Sinapse - Ziarul toateBlogurile.ro

[…] Sinapse Sun Sep 19, 2010 14:58 pm Dacă ne gândim la ce se spune aici . [Deși recomand citirea articolului și vizionarea filmulețului pentru a interpreta prin filtru propriu informația, pentru leneși fac un rezumat. Pe scurt ce spune articolul respectiv este ca: gândurile nu pot fi controlate și nu pot fi oprite decât prin eforturi continue. Dar nici nu e nevoie […] […]

22 09 2010
cristina

Eckhart Tolle – The power of now, ptr cei ce doresc sa aprofundeze aceasta idee a neidentificarii cu mintea.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s




%d blogeri au apreciat: