Un om care are un singur ceas ştie cât e ora. Un om care are două ceasuri nu este niciodată sigur.

26 07 2015

Am încercat mai demult să scriu despre subiectul ăsta. Dar, până azi nu am găsit în mine echilibrul să nu o fac cu agresivitate.

Azi am ascultat melodia asta și sunt pregătit să pătez „hârtia” cu blândețe.

Subiectul, deși așa ar prea, nu este violul din Vaslui. Subiectul este reacțiile provocate de violul din Vaslui. Internetul a fost înecat de un puhoi de inepții care mai de care mai rupte de realitate. Pe scurt 99% din internet se întrecea în cum ar castra ei violatorii și cum i-ar pune pe scaunul electric. Și că ce mari inamici ai statului sunt cei 7 și cum ar trebui arși pe rug. Iar justiția… justiția e chestia aia care nu face nimic, sau mai rău, ține cu ursul. În cazul de față ursul fiind șmecherii din Vaslui și oropsesc săraca victimă.

Voi lua pe rând chestiile care mă irită.

1. Măsura de arestare preventivă. Violatorii au fost ținuți în arest 5 luni de zile și acum sunt în arest la domiciliu. Ținând cont că justiția pleacă de la prezumția de nevinovăție, deci teoretic cei 7 pot fi nevinovați nu vi se pare destul de brutal să ți un nevinovat 5 luni în arest? Mie NU mi se pare ca lucrurile au fost făcute cu delicatețe pentru ei. plus că arestarea preventivă costă și România e o țară săracă din care mulți mai și fură. De unde buget pentru atâtea arestări preventive?

2. Părerile celor din satul de acolo. Lumea s-a vitriolat că de ce ține comunitatea cu ei și nu cu victima. În același timp o ardem în secolul egalității și al dreptului la propria opinie. Curcubeul ne privește din pozele proștilor de pe facebook. Ce treabă avem noi cu opinia oamenilor de la ei de acasă. Normal că mă-sa îl vede nevinovat și ar vrea să dispară aia înainte de a ști că fi-su moare de infecție la cur în pârnaie. Ce e anormal în a avea niște oameni idioți într-un sat uitat de lume?

3. Ce ar trebui să pățească violatorii. După părerea mea fix ceea ce pățesc. Să stea niște ani la pârnaie. Atâta timp cât pentru omor primești maxim 20 de ani nu înțeleg cât ar trebui să primești pentru viol. E viol nu e crimă, am înțeles că toate mândrele sunt îngrozite de viol dar totuși nici 12 ani de viață în pușcărie nu-s de colo. Mi se pare o pedeapsă suficientă cât să te sperie să nu faci infracțiunea. Dacă o faci considerând că merită 12 ani înseamnă că o faci considerând că merită și scaunul electric.

4. Cum pot unii să considere că victima are și ea partea ei de vină. Aici eu nu spun ca are vreo vină. Legal e clar ca nu are nici o vină. Uman e clar că nu o voi învinovăți eu de ceva. Darrrr, pentru că mereu există un dar hai să imaginăm următoarea situație ipotetică. Un câine agresiv este după gard. Și un trecător trece pe lângă gard. Din amuzament sau pentru a își sublinia situația de putere decide să stârnească câinele. Poate dă un bocanc în gard poate se uită insistent la el cum latră. NU contează ce face, cert e că îl face să latre mai tare. Până la un moment dat câinele sare gardul și-l mușcă de cur. Cine este de vină în această situație? Omul nu a intrat în curte dar totuși cu un câine agresiv nu e chiar inteligent să îți pui mintea. Asta dacă te interesează viața bună fără copci în cur. Cam așa e și cu violul. Poți să faci ce vrei tu ca femeie să spui nu când vrei tu și legea te apăra. Dar dacă nu îți place violul evită totuși bărbații proști, nu rămâne cu ei noaptea în câmp și nu pleca cu ei în mașină. Plm cel puțin până când nu vor deveni toate lucrurile perfecte în lume și dacă îți place viața fără copci în cur.

La fel cum în București pietonii cretini se aruncă orbește pe trecere doar pentru că e dreptul lor să traverseze. Când trăiești într-un oraș în care se conduce haotic învață în plm să traversezi cu grijă. Câini au învățat tu de ce nu ai putea?

În altă ordine de idei isteria asta are și un rezultat pozitiv. Poate, zic poate, aduce conștientizare în rândul societății că violul nu se cade. Deși nu aș miza pe asta. Personal dacă m-ar întreba cineva ce ar trebui să pățească un violator aș spune că pe lângă anii de pârnaie ar trebui să asiste la mărturiile unor victime ale violului. Să simtă și să înțeleagă ce durere și traumă produc acțiunile lor. Chestia asta poate că i-ar face să își regrete fapta cu adevărat și să nu recidiveze.

Rezumând problema, justiția este cea îndreptățită să traseze verdictul și dat fiind numărul mare de inculpați mi se pare normal ca procesul să dureze mai mult. Plus că la ce salarii și pensi au judecătorii mă îndoiesc că ne permitem mai mulți în așa fel încât procesele să dureze câteva săptămâni. Viața e grea și trebuie să avem răbdare. Ca sfat pentru femei e bine și cu dreptate de partea ta dar e și mai bine cu prevenția în gând, cât timp trăim în societatea în care trăim.

Ps: La final mai am o scurtă curiozitate principială, nu vi se pare că obsesia asta nesănătoasă pentru însemnătatea unei agresiuni sexuale pune victima în imposibilitatea de a trece peste incident? Adică, dacă ar fi să analizăm detașat violul e pană la urmă o agresiune fizică. Doare, creează frustrare, revoltă interioară, nu contest, dar și o bătaie face același lucru. Dacă nu am exacerba însemnătatea actului sexual în sine oare nu ar fi mai ușor de depășit de victime? Momentan eu cred că treci mult mai ușor peste o bătaie bună decât peste un viol. Iar motivul principal este încărcătura pe care o acordă societatea violului. Abuzuri fizice am suferit dar violuri nu așa că pot doar presupune ce este în sufletul unei victime. Totuși cred că la un moment dat mai distructiv pentru victimă decât actul în sine sunt urmările și traumele psihice. Și din punctul asta de vedere mi se pare că noi ca societate nu facem decât să afundăm victimele într-un abis fără ieșire.

Sper ca procesul de la Vaslui să se soluționeze cât mai repede și cât mai corect pentru toate părțile implicate. Personal mi se pare o ca este o mare responsabilitate să condamni pe cineva la ani grei de pușcărie și bagatelizarea acestui proces de către tot felul de păreriști mi se pare o infamie.

Reclame

Acțiuni

informatie

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s
%d blogeri au apreciat asta: