Ironia sortii

31 03 2015

Avem cultura ironiei. O folosim excesiv și inevitabil o folosim prost. Suntem sufocați de clișee ironice, ca să zic așa.

Avem răspunsuri automate la orice situație întâlnită. Zâmbim din colțul gurii și facem grimase disprețuitoare pentru toată prostia din jurul nostru. Fără să ne încurce aspectul că statistic vorbind facem parte din ea. Autosuficiența asta folosită ca și paravan pentru suferință a ajuns să ne orbească. Simplitatea și sinceritatea ni se pare semn de prostie. Le lipsește sofisticarea obișnuită, în spatele căreia nu exista niciodată nimic. Dar cum curentul este puternic prea puțini dintre noi își mai pun acțiunile la îndoială. Îndoiala aia critică ce face știința să progreseze necontenit. Majoritatea covârșitoare a oamenilor afirmă cu o siguranță frivolă verdicte a căror greutate l-ar face pe Sisif să geamă.

Idiotul zilelor noastre are ca ciocan ironia și orice formă de spiritualitate se transformă în cuie. În mintea lui el se vede pragmatic. Dar pragmatismul este un cuvânt prea greu pentru omul prost. Omul prost urmează drumul umblat. Nu harta îl ghidează pe el, ci zgomotul de copite emis de turma compactă. Găozul celui din față este luceafărul în navigația lui prin viață.

Inevitabil formele de viață primitive au existat și vor exista mereu, e dreptul lor prin naștere să stăpânească pământul și niciodată nu aș încerca să le răpesc acest drept. Ceea ce mă îngrijorează este posibilitatea, mică recunosc, ca zgomotul de râs fals să asurzească urechile ce încă mai pot auzi.

În rest… pula mea fiecare se comportă în concordanță cu nivelul său. Eu de exemplu sunt undeva intre euglena verde și parameci. Băieți buni ei așa de felul lor dar foarte devreme pe scara evolutivă. Plus că am și eu lista mea de suflete mutilate cu ironii și sadism, specifice omului mic.

 

Anunțuri

Acțiuni

informatie

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s
%d blogeri au apreciat asta: