Inainte sa crezi sau sa nu crezi cauta

30 01 2015

Aveam acum ceva vreme o discuție cu un prieten. Despre modul „alambicat” în care sunt scrise cărțile de natură spirituală.

Părerea mea este că lucrurile s-au înțeles puțin pe dos. De fapt ele sunt scrise într-un mod foarte direct. Problema este că atunci când nu vorbești despre guță și cartofi, despre noră pentru mamă și despre mașini și femei lucrurile au tendința de a deveni foarte complexe. Iar limbajul își arată adevărata față. Nu este decât o rudă săracă de la țară a transmiterii informaționale. Așa că oamenii aia nu au instrumentul transmiterii mai complete a experienței lor și ajung la metafore personificări și hiperbole. Chestie care îi face pe mulți să nu mai deosebească figura de stil de sensul ei. În realitate acele scrieri sunt mai concrete decât un manual tehnic de la ultimul electrocasnic achiziționat de tine.

Chiar spun lucrurilor pe nume, dar este greu de înțeles exact ce vor, atunci când tu trăiești într-o eroare perpetuă și privești viața și lumea prin prisme. Apoi prostul clasifică acele bijuterii de înțelepciune ca baliverne. Că asta e calitatea supremă a omului superficial, să ia în râs ce nu înțelege. Arma lui veșnic încărcată în fața acestui univers extraordinar.

-Hai coaie că sunt doar pietre, ne tragem din maimuțe, nu mai este nimic după cortină, Dumnezeu nu există.

Nu cred ca e prostie mai mare ca ateismul de exemplu. Pot înțelege un sceptic, pot înțelege un om care respinge o anume religie sau chiar toate, dar să susții cu tărie că nu există nici o forță coordonatoare a universului… trebuie sa fii doar un idiot incult.

Hai, poate că aș accepta o astfel afirmație din partea unuia care a studiat și căutat toată viața, dar din partea unor proști exasperați că nu le-a venit lor Dumnezeu cu colindul, mi se pare extrem de desuet.

Iar dacă în scrierile vechi nu găsești nimic cu sens sau inteligibil, atunci poate că nu ești încă pregătit să te tragi din maimuțe. Stai acolo ca ești, unde ți-e locul.

Reclame

Acțiuni

informatie

8 responses

30 01 2015
cristina

„-Hai coaie că sunt doar pietre” GRESIT!
SÂnt DECAT pietre!
Ca să fim realiști până la capăt.

1 02 2015
VreauUltimulLoc

nu am inteles gluma 🙂

30 01 2015
Renata Carageani

Like, like și iar like!
Nu doar că rezonez în totalitate cu textul, dar finalul e de mare rafinament!

1 02 2015
VreauUltimulLoc

Da, asta e cuvantul care ma defineste… rafinament :))

6 02 2015
haotica

idem Renata 😀
(mai putin cu rafinamentul, n-as spune ca e ..caracterizant 🙂 )

30 01 2015
Gnossienne

Lucrurile în sine sunt mai largi și mai complexe decât subiectele profane, pe care ne este atât de ușor să le abordăm și să le practicăm în mod exclusivist. Limbajul este complicat pentru că, în realitate, lucrurile care se vor exprimate sunt multe și felurite.

1 02 2015
VreauUltimulLoc

Cred ca nepotrivirea vine din faptul ca limbajul incearca sa delimiteze si nimic in univers nu este de sine statator si usor de limitat.

7 02 2015
Oana

Suntem liberi sa alegem modul in care percepem si ne raportam la univers. Eu cred ca exista mai degraba o corelatie intre gradul de ” cultura” si capacitatea de a respecta perceptii diferite de ale noastre.
Posibil sa mi se traga de la Hawking nitel, da uite ca sunt un idiot incult.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s
%d blogeri au apreciat asta: