Ascute-l

20 01 2015

Mintea este cel mai eficient bisturiu al realității. Vechii greci au reușit cu ea să teoretizeze lucruri pe care știința le-a confirmat. Măcar până la un punct.

O infinitate de descoperiri au fost realizate de oameni cu mintea desculță, nu de mașini sau calculatoare sau cărți.

Uneori îmi imaginez că realitatea este ca o mare beznă, pe care o poate lumina fiecare cu lanterna lui. Secretul este să luminezi acolo unde nu mai luminează nimeni. Nu cred că  suntem nici pe departe în situația în care totul să fie descoperit înțeles sau intangibil. În schimb ne apropiem vertiginos de această situație.

Și nu din cauza că am fi descoperit tot ce se putea descoperi ușor. Nu, în primul rând pentru că ne-am îmbolnăvit de boala secolului. Așteptăm prea mult de la o autoritate exterioară, de la un păstor instituțional. Citim prea mult și meditam prea puțin, sau nu citim deloc și debităm prea mult. Ambele situații sunt drumuri închise. Nu vom găsi necunoscutul în cărți și nici în clișeele altora.

Viața, realitatea și sinele nostru sunt dulci mistere din care o minte înfometată se poate ospăta. Festinul ăsta nu vi-l poate refuza nimeni.

Înfruptați-vă, disecați, murdăriți-vă până la coate, cunoașterea e cel mai satisfăcător deliciu accesibil omului. Nu mai ignorați nestematele pentru informații fără valoare. Lăsați materialiștii să adune bani, să vadă pietre, să strângă fiare și cărămizi și voi cu inima ușoară iscodiți, cercetați și căutați.

Reclame

Acțiuni

informatie

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s
%d blogeri au apreciat asta: