Constructia trebuie sa aiba o fundatie

4 01 2015

Am avut un moment ‘Aha’, în frustrarea mea continuă în fața lipsei de logică afișată tot mai frecvent în jurul meu.

Citeam într-o carte: „A avea o idee înseamnă a crede că îi posedăm argumen­tele, înseamnă deci să credem că există un argument, o lume de adevăruri inteligibile. ”

Exact aici se produce ruptura. Intuiesc ca foarte mulți nu mai simt această nevoie. Nu îi mai preocupă acest amănunt esențial. Ei pot avea idei și fără alte argumente, fără un raționament care să o susțină. Idei doar pentru că le-au auzit la alții și dacă aceștia sunt mulți este suficient. Extinzând democrația într-o direcție ce nu i se potrivește ei afirmă „proști da’ mulți” și zâmbesc cu superioritate.

Iar eu în naivitatea mea, acordând prezumția de nevinovăție, încerc să sintetizez argumentele din care poate să provină dejecția intelectuală. Și mă frustrează contradicțiile evidente și lipsa de substanță și mă transform în avocatul diavolului și încercă să îmi demonstrez că greșesc și adun în mine doar nedumerire. Evit să mai și verbalizez această frământare pentru că la finalul procesului cognitiv aș face-o într-o formă destul de contondentă.

Sunt convins că aș fi întâmpinat de o privire jignită și afectată. Căci prostul va pune întotdeauna ideea într-un plan secundar și se va lega de ton sau de jigniri extrase din context. Căci prostul crede în drepturi și dreptul oricărui om din naștere este de a nu fii făcut prost. Chestia asta este un act de impolitețe și în mintea lui nu are nici o legătură cu ce a debitat cu 5 secunde mai devreme.

Să luăm de exemplu feminismul, acum și aici, când lupta asta este fără miză.Acum se protestează la Vatican sau în alte capitale europene unde discriminarea este mai rapid pozitivă decât negativă. În orientul mijlociu bănuiesc că s-a rezolvat cazul și nu mai e nevoie de activism. Și în războiul astă pentru emanciparea femeii, avem și generica vaca de facebook, până la urmă beneficiarul final al acestor lupte „sângeroase”.

Vaca de facebook dă șer la citate de tonypopotamas unde ne explică cum ea ca orice vită este meritată sau pierduta în anumite condiții. Că nu e înțeleasă sau boul nu e suficient de sensibil la nevoile sufletului ei și cum ar veni ea victima…

Și mă întreb eu între unfollow-uri.

– Vită proastă, în plin elan de egalitate umană, cum pula mea te merită sau te pierde cineva? Om ești tu sau sălbăticie?

Că eu nu am gândit despre mine niciodată în termeni de mă merită cineva sau mă pierde. Astea-s pentru obiecte și auto-obiectificarea mi se pare ultima treaptă a umanității. Fii bărbată în pula mea, dacă tot o ardem egalitarist în toate cele.

Am închis exemplul și revenim la subiectul inițial al articolului. Dacă te animă vreo idee, că așa ți-a spus mă-ta că e bine. Ai decența să o argumentezi. Nu te opri la „asta e părerea mea”. Că dacă o părere este supusă unui tir de artilerie al argumentelor supraviețuiește sau moare. Iar dacă moare cineva ți-a făcut favoarea iluminării punctuale, nu te-a jignit. Iar dacă printr-o minune scapă, zic printr-o minune că umanitatea însăși este o sentință pentru greșeli, atunci ai o idee supraviețuitoare. Iar supraviețuitorii promovează în rang poate chiar se transformă în generali. Moment în care ești îndreptățit și tu să spui:

În general…

Reclame

Acțiuni

informatie

3 responses

9 01 2015
Andreotti

Băi, mor ce-mi place de tine! 😉

10 01 2015
VreauUltimulLoc

Sunt si frumos… :))))

10 01 2015
Andreotti

Ah, da, știu!! Minunat. Extatic, chiar 😉

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s
%d blogeri au apreciat asta: