O lupta grea

27 09 2013

Dacă ai avea un grăunte de credință ai putea muta munții. Dar daca ai avea un grăunte de smerenie ai putea să dobândești un munte de credință.

Smerenia este opusul mândriei, cel puțin așa aș defini-o eu dacă m-ar întreba cineva. Definițile trebuie să fie scurte, este mai important să transmită ceva clar decât multă informație greu de absorbit.

Dar dacă m-aș întreba eu pe mine ce înseamnă smerenia… pentru mine raspunsul s-ar întinde pe multe pagini mentale. Deși când vrei să vorbești despre ceva apelezi la exemple la formă sau concept când disec eu ceva în sinea mea o fac mult mai senzorial. Mă chinuiesc mai puțin spre deloc să închid într-un set de reguli ideea. Prefer să o studiez în libertate când interacționează cu alte idei.

Iar smerenia pentru mine nu reprezintă tonul vocii sau privirea blândă nici cuvintele modeste. E ceva interior, este o caldură venită și merge mână ân mână cu o iubire față de tine cât și față de celălalt. Dar adevărata ei savoare devine înțeleasă prin antiteză cu mândria, cu incisivitatea și tăietura de sabie. Dacă una te lasă gol pe dinăuntru, te face să te simți casant cealaltă te lasă cald, moale și viu. Mândria te face vulnerabil și hiperatent, o atenție focusată care te face să pierzi imaginea de ansamblu. Smerenia te face înțelegător, și atenția vine din creșterea capacității minții de a absorbi un volum mult mai mare de informație.

O comparație bună mi se pare cu scoala de soferi. La început ești crispat și călare pe volan, deși te uiți în toate parțile și ești foarte concentrat de fapt nu vezi nimic. Apoi cu timpul ești relaxat, descoperi ca exista suficient timp să schimbi vitezele, să urmărești toate oglinzile, să schimbi postul la radio (pe care în prima situație nici nu poți să-l lași pornit) să vezi toate mașinile din trafic și să claxonezi și după bruneta aia bună care a tras lozul genetic.

Smerenia este ceva frumos, dar ca orice lucru frumos nu poate fi falsificat. Nu ajunge să ți-l dorești, trebuie să îl dobândești prin stradanie continuă de a evolua. Să lași fricile, să lași apărarea și atacul deoparte. Trebuie să fii un leu care se joacă cu pui săi. Cum arăți sau ce vede lumea exterioară are prea puțină importanță. Important este ce simți tu între cei patru pereți ai inimii.

Leul arată furios și atunci când se joacă cu puii și razboinicul si atunci când meditează liniștit pe o stâncă. Totuși nimic nu e mai departe de ei în acele clipe decât mânia și cruzimea.

Atât de greu este de dobândit acest diamant și în căutarea lui atât de multe lucruri afli despre tine. Și nu sunt lucruri frumoase. E doar micime și frică și răutate. Orice piatra sufletească ridici colcăie sub ea urâtul. Și uneori te iau fiori reci pe spate de dezgust. Ca atunci când dai de gândacul ăla mare la tine sub pat.

Acolo unde credeai ca e un sanctuar al siguranței, îți vine să abandonezi tot și să bagi capul în pământ sau mintea în alcool… ca struțul.

Dacă există o luptă grea atunci asta este. Trebuie să te învingi de sute de ori pe zi și fiecare victorie e sărbătorită cu un nou atac. Trudă în stare pură.

 

Reclame

Acțiuni

informatie

5 responses

27 09 2013
Andreotti

Sau o muncă de Sisif!

Frumos gândești! Așa să știi! Mi-e tare drag ce-ai scris!

11 10 2013
jumatateopal

Smerenia vine din înţelepciune. Este o „construcţie” complexă care nu are de-a face cu deşeurile biosociale de acum.

13 10 2013
VreauUltimulLoc

o categorisire foarte dura a oamenilor care sunt si ei saracii pe diferite trepte ale evolutiei.

14 10 2013
jumatateopal

A unora, doar categorisirea, a unora dintre cei care au uitat să fie ceea ce sunt; oameni.

15 10 2013
VreauUltimulLoc

Poate ca nu au inteles inca, nimeni nu uita de buna voie sa fie om.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s
%d blogeri au apreciat asta: