Evolutia umana

19 09 2013

Ființa umana a evoluta din dorița primordială de supraviețuire. Atunci când avem o aptitudine utilă o numim calitate, atunci când avem o pasiune dăunătoare o numim defect. Dar, modul în care clasificăm ce este util și ce este dăunător este guvernat de subiectivism.
Supraviețuirea la început a depins de nevoi primare, hrana, adăpost, siguranță. Prin consecințe logice tot ce îți asigura supraviețuirea era o calitate. Pe de altă parte supraviețuirea cere destul de puține lucruri, deși cere o mulțime. Acum sunt promovate o serie de calități ce țin de forță, potență, agresivitate, aptitudini fizice și intelectuale utile pentru a procura hrana și a asigura un nivel înalt de siguranță.
Atunci când avem multe calități din această categorie începem să ne suprasatisfacem nevoile de supraviețuire. Un focus prea mare pe supraacumulare devine dăunător supraviețuiri. Semnele acestei anormalități nu se lasă prea mult așteptate. Exemplarele slabe vor fi date la o parte iar cele puternice vor începe o luptă pentru supremație, încercând să dezvolte cât mai mult calitățile de bază, într-un sistem concurențial. Observăm cum prea mult din primele calități ne pot duce la pierzanie și devin defecte.
În acest fel mai mult sau mai puțin benevol oamenii descoperă morala. Un nou sistem de calități utile este promovat. Se bazează pe dreptatea, disciplina și moderație. Se marșează din ce în ce mai mult pe dreptate, pe lege, pe ce este util atât individului cât și societății. Până când aceste calități ajung să li se dea prea multă importanță și încep să lucreze contra noastră. Apare dictatura și privarea de libertate, îngrădirea a cât mai multe manifestări naturale. Toate acestea duc la nefericire, la depresie și distrug dorina de a trăi. Astfel supravietuțirea ne este iarăși amenintață.
Moment câd omul începe și caută o nouă ieșire. O va face printr-o noua suită de calități utile. Începe să promoveze spiritualitatea, blândeța și toleranța, ca unică cale de a trăi toți împreună fără să ne îngrădim libertățile întratât încât să ne distrugem dorința de a trăi.
Până acum toate bune, dar de ce ne lovim de aceste probleme și de această evoluție în spirală?
Ca si organism, omul se bazeză pe simțuri și minte pentru a supraviețui. Mintea este legată puternic de corp și de tot ce transmit senzorii și cele două se influențază reciproc. Primii, senzorii sunt cei care guvernează viața noastră. Aceștia conduc mintea printr-un sistem de recompense și o pun să furnizeze cele necesare supraviețuirii. Astfel că mintea devine subordonată corpului. Mintea adună și primește satisfacții. Dorind și mai multe satisfacții ea dună și mai mult și ajunge să descopere plăcerea. În goana după plăcerea fizică ajunge la violeță și la suferință. Atunci începe să abandoneze plăcerea fizică și subjugă simțurile. Începe să le dicteze ea lor și să le minimalizeze rolul. Caută plăcera venită din aprecierea celorlalți. Cum mintea este mereu în căutare de eficiență începe și dezvoltă dependență și de această plăcere. Plăcerea asta începe să o înrobească în același mod ca și prima. Dar, mintea este iubitoare de libertate, va căuta să se lepede și de această capcana și se va elibera de prejudecăți. Va căuta iubirea, toleranța și empatia să redescopere satisfacțile naturale sau venite din interior. Dacă până acum instinctele ne-au fost radar, acum considerăm că putem să preluăm conducerea și să ignorăm anumite semne ce ne-ar putea abate de la scop. Iar scopul în continuare este un mister.
Este o călători prin care trecem ca și indivizi cât și ca societate. Unii dintre noi ne pierdem, acordând prea multă importanță unor faze și nedorind să evoluăm în următoarea. Nu știu dacă există și o altă fază în care să pășim și cred că nimeni nu știe. Ne-am obișnuit să așteptăm de la alții un răspuns. Când de fapt ei pot să fie doar cu câțiva pași în fața noastră și să rămână ancorați în ultima descoperire, fără capacitatea de a merge mai departe.
Scrisesem mult mai mult dar îmi este destul de greu sa structurez totul într-un text coerent asa că am șters restul.

Reclame

Acțiuni

informatie

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s
%d blogeri au apreciat asta: