Cum ne sufocam relatia

8 05 2013

Mă lupt de mai mult timp să prind în cuvinte o realitate comuna tuturor relațiilor. Fie ca sunteți conștineți de ea sau nu, vă afectează. O realitate ce formează însăși fundația unei relații. Codifică în interior evoluția “misterioasă” a unei relații. Ciudățenile acelea ale partenerului, când lucrurile nu mai sunt la fel cum erau odată. Când simțiți că lucrurile nu mai merg ca la început, dar nu puteți pune mâna  cu precizie pe cauză.

Mi-a luat ceva timp să sesizez și apoi să înțeleg ce anume se întâmpla cu acest fenomen, pe care nu știu cum să-l numesc. În engleza ar fi drive, în română cred că impuls, ar fi termenul cel mai potrivit.

Cel mai bine se înțelege plecând de la un exemplu, spuse omul care nu știe să se exprime suficient de clar altfel. Să o luăm matematic.

Presupunem că ești într-o relație cu persoana X. Obiceiul tău este să acorzi atenție persoanei X, să manifești anumite gesturi de tandrețe, să îți pese de cum se simte etc. Persoana X din motive exterioare,  (a ramas blocat în trafic, e la ciclu, sau face calcule mentale în timpul ăsta) te va repezi, sau se va răsti la tine, fix când tu îi acorzi atenție.  

Există două variante:

Poți reacționa violent și lucrurile degenerează în ceartă

  • În general primul scenariu se întâlnește la începutul relațiilor și are ca rezultat desparțirea sau modificarea comportamentlui unuia dintre participanți. Cel mai adesea unul se transformă în cârpa de praf a celuilalt. Care începe și abuzeză din ce în ce mai des de temperamentul celui  tolerant. Relația va deveni locul unde se eliberează presiunea. Nervozitatea acumulată în timpul zilei se va vărsa în capul prea-indulgentului partener.

Sau pur și simplu îți piere cheful și impulsul de îi acorda atenție o perioadă oarecare de timp, T1.

  • Scenariul al doilea, apare în general în relațiile mai lungi, unde orgoliul s-a mai temperat, există o oarecare toleranță reciprocă dar și o serie de neplaceri istorice. Din ciclul tu mereu…. Plm.

Practic reacția nepotrivită a celuilalt produce o senzație de tristețe și lehamite în sufletului tau.  Ți se ia de orice și până uiți incidentul îți concentrezi atenția și resursele de energie psihică în alte direcții. Punctual această situație nu este așa de gravă și ar putea să treacă fără urme. Ceea ce se întâmplă totuși frecvent este intrarea într-un cerc vicios.

Cât ești în faza de lipsă de interes față de partener, toleranța ta față de orice alte mofturi și toane este minimă. Disponibilitatea ta de a acorda atenție și energie celuilalt este la fel de mică. Dacă în timpul T1 partenerul își dă seama că a greșit și va încerca să dreagă situația, se poate lovi de un zid de indiferență. Nu e ceva intenționat sau planuit, ca o strategie de a primi atenție, este ceva venit din interior și greu de controlat ca o durere în cur. Normal că și el va percepe reacția ta la fel și se va umple de frustrare latentă și îl va apuca durerea în cur un timp T2. Când T1 se termină și T2 nu, se va produce o resetare a intervalului T1 cu o mică creștere dată de faptul că deja ai fost frustrat acum T1 timp. De aici lucrurile evoluează treptat până când timpii de frustrare depășesc timpii de bună înțelegere. Rezultând o relație lipsită de satisfacții și în care cei doi parteneri se simt nefericiți.

Ce putem face când observăm aceste paterne comportamentale?

Nu știu! Poate să te cerți în loc să ții în tine. Poate să atragi atenția pe un ton calm și lucid sincopa de comunicare, poate nimic.

De aici e fiecare pe barba lui. Nici nu cred că există un răspuns universal valabil. Dar faptul că am scris aici mă ajută pe mine să înțeleg mai bine, dacă și pe voi… cu atât mai bine.

Dacă nu… atunci veți considera ca v-ați pierdut timpul pe un blog de cacat și o sa fiți frustrați T1 timp în care nu mai intrați pe aici.

Să auzim de bine ;).

Reclame

Acțiuni

informatie

10 responses

8 05 2013
NONO

Nu-s decât un ursuleţ. Un Cap-de-Câlţi. Dar am înţeles foarte bine ce vreţi să ziceţi. Dacă mai puneaţi câteva virgule şi reciteaţi textul, completând, acolo unde cuvintele mâncate la dactilografiere alterează sensul, aveam o postare excelentă, prin acuitatea observaţiei şi lipsa ipocriziei.
E momentul să-mi cer iertare că am formulat scârbos de preţios ultimul gând…
Ce voiam să vă spun: o relaţie implică întotdeauna mulţi timpi T1, T2, Tn… şi multe compromisuri. Dacă notăm, diferit de dumneavoastră, cu T1 „timpul în care mă simt bine în această relaţie” şi cu T2 „timpul în care regret că nu sunt singur” şi facem o comparaţie între cele două valori, atâta timp cât T1 e mai mare ca T2, lucrurile se pot rezolva aproape de la sine. O discuţie blândă şi fără spuză trasă pe turta fiecăruia ajută. Într-o oarecare măsură.
Nu sunt adeptul teoriei psihoterapeuţilor, care susţin că, dacă îţi începi ziua cu „Mă cheamă Gelu şi sunt gelos”, rezolvi problema. E un exemplu la întâmplare…
Când provoci o discuţie clarificatoare, chiar dacă „igienizezi” relaţia, de fapt, ai început s-o extermini.
Probabil că deja te-am plictisit. Eu sunt un tip moale. Iau lucrurile aşa cum sunt…
Şi pe urmă… dacă relaţia nu e uşor tensionată,conflictuală, avem „canci” poveste.
p.s.: m-am simţit foarte bine la tine pe blog, cu acest articol. 🙂
D-aia îţi şi las un comentariu, peste like.

8 05 2013
VreauUltimulLoc

Virgulele si greselile de scris sunt o problema de care sunt constient, incerc sa o rezolv, dar e chestie de durata :)). Nu e nevoie de scuze.
Nu e nevoie nici sa imi vorbesti la plural, macar pe net sa ne dezbracam de conventile sociale si sa comunicam ca niste oameni. Eu prefer la singular, mi se pare mai natural.
Sunt de acord ca o discutie blanda poate ajuta, dar numai in situatia in care iti pasa si de cele mai multe ori problema este ca respingerile fac sa nu iti mai pese. Nici macar nu te mai enervezi, nu mai exista indarjire in tine si nu cauti nimic. Asta zic eu ca e unul dintre cele mai parsive momente, din care poate cu usurinta sa inceapa declinul iremediabil.

9 05 2013
TheAlphaFemale

Nu ma pot decide daca intelegeam mai bine viata daca era predata in stilul matematic al articolului, sau daca intelegeam mai bine matematica in stil epic…

9 05 2013
VreauUltimulLoc

Intr-un salon de clestar un triunghi dreptunghic se invartea pe tempoul melodiei din capul sau sa-i spunem locul dreptatii. In timpul unei piruete cu coada ochiului zari ceva spectaculos, ca se reflecta in oglinda. Pentru prima oara, apropindu-se cu pasi timizi, observa cu gura cascata ca suma catetelor sale la patrat dadeau fix patratul ipotenuzei.
Bineinteles, el nu le numea catete si ipotenuza ci pentru el aveau nume mult mai naturale. Marginitoarele vederilor inguste, sau optuzimilor sale si masura dreptatii sale. Acela a fost momentul revelatiei. Cu cat este mai drept are cu atat o face in favoarea unor vederi mai inguste. Atunci a plans prima oara, fara sa fie trist si fara sa fie fericit. Doar asa… pentru toate unghiurile drepte din lume.

20 05 2013
TheAlphaFemale

Ok, multumesc ca m-ai ajutat sa ma decid. Prefer matematica matematica 😀

9 05 2013
NONO

Eu mă pot decide: purtăm crucea unei relaţii. Dacă putem trăi singuri, scăpăm de cruce. nicio relaţie nu e buchet de baloane umplute cu heliu. Aşa arată doar în spotul publicitar. După aia e Cruce. Pe care poţi s-o pui binişor jos, pe pământ, şi să pleci mai departe. Eventual urcând dealul…

9 05 2013
VreauUltimulLoc

Daca nu te poti decide inseamna ca esti in pozitia selecta de a putea decide. Pentru multi dintre noi aceasta e un lux. Odata ce iubesti pe cineva nu iti mai pui astfel de intrebari. Porti crucea, urci dealul, urzici, otet, oftat, sulita, strigi catre cer si a doua zi dai bolovanul la o parte si „inviezi”. O noua zi, o noua cruce, un nou deal… faci niste coapse misto de la treaba asta.

24 05 2013
NONO

mişto răspuns! 🙂
Am găsit ceva ce transcend blogul, micile monologuri ce aşteaptă reacţii. Am găsit ceva literatură: „Porti crucea, urci dealul, urzici, otet, oftat, sulita, strigi catre cer si a doua zi dai bolovanul la o parte si “inviezi”.
Absolut memorabil, prietene!

26 05 2013
VreauUltimulLoc

suferinta incita, nu-i asa :))?

19 05 2013
sourina

Cred ca aici unii sunt experti.. 🙂

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s
%d blogeri au apreciat asta: