Puterea de convingere

24 05 2012

Există în această lume, oameni cu putere de convingere. Persoane seducatoare prin prezentă, carismatice și convingătoare în mod natural sau studiat.  În același timp, dacă sunteți posesorii unei priviri obiective și obsesie pentru analiză o să vă sară în ochi, după o vreme, că puterea de convingere nu are nici o legătura cu validitatea argumentelor. De fapt adevărul nu prea are nevoie de avocați, se cam vede cu ochiul liber.

Puterea de convingere este mai aproape de un numar de magie, decât de o demonstrație stiințifică sau matematică. Dacă te uiți după perdeaua aia frumos colorată, pe care ți-o flutură prin fața ochilor, acești vânzători de vise și atașamente, observi lipsa de relevanță a argumentației lor. Ajunge să privești din alt unghi povestea și vrajeala care te-a sedus, pentru o clipă și să îi vezi penibilul.

Am spus la început că acești înșelători sunt naturali sau studiați. Cu siguranță că cei studiați sunt mai condamnabili. Sunt cei care folosesc strategii și intenții negative, pentru a manipula și a obține avantaje personale. Dar măcar aceia nu se înșeală și pe ei, aceia cel puțin înțeleg ce spun și sunt cu o treaptă mai sus în ce privește întelegerea vieții. În valoare absolută au o utilitate mai mare, pentru că atunci când se vor hotărâ să urmeze un scop nobli, măcar dețin capacitatea de a orienta oile placide într-o direcție benefică pentru ele.

Cei naturali sunt în schimb, cretini entuziasmați de orice lucește și printr-un zar al sorții, binecuvântați cu un entuziasm molipsitor. Sunt acea oaie idioată care se aruncă prima în prăpastie și duce după ea toata turma năucă. Din păcate, orice acțiune a acestor personaje este la fel ca vremea pentru corabieri. Azi bate vântul cum trebuie, maine vine o furtună. Statistic vorbind eu cred că oamenii sunt mai orienteți spre a urmări obiective greșite din motive greșite. Deci genul ăsta de persoane carismatice e bine să le percepi exact ca ceea ce sunt, măscăricii regali, bufonul curții.

Este placut să îi asculți, sunt amuzanți, condimentează orice subiect, dar la final când vine vorba de lucruri serioase te întorci cu spatele la ei și vorbești cu cineva mai inteligent.

Cum îi identifici? Nu e așa de greu, sunt genul de oameni care deși vorbesc despre fericire nu sunt niciodată fericiți. Deși vorbesc despre bogăție nu sunt bogați deși vorbesc despresoluții miraculoase nu sunt decât prezente banale. Sunt veșnici militați dar niciodata preocupați de reanalizarea cauzei pentru care predică.

Reclame

Acțiuni

informatie

4 responses

24 05 2012
Andreotti

…sunt multe de spus pe tema asta și mult mai multe despre personajele „persuasive”, studiate sau nu!!!!

31 05 2012
Fr0z3nasic3

Mie îmi place cum a spus-o Harry Truman: dacă nu-i poţi convinge, zăpăceşte-i! Cea mai convingătoare metodă mi se pare cea a şocului, nu neapărat electro- :).

12 06 2012
Kyoteea

eu sunt carismatica. si conving usor. si vorbesc despre fericire. si sunt si fericita si nefericita, de multe ori ambele in aceeasi zi, asa cum mi se pare natural sa fiu. si nu ma consider o oaie ratacita. cel putin, nu in sensul in care ai argumentat mai sus…

12 06 2012
VreauUltimulLoc

Daca esti si fericita si nefericita in aceeasi zi te incadrezi la fericiti. Cazurile de vesnic fericiti sunt prea rare si in general lanseza cate o religie, asa ca oricum ce au ei de spus nu putem noi sa intelegem.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s
%d blogeri au apreciat asta: