Discurs motivational

7 05 2012

Am observat un fenomen de ceva vreme. O să mă leg de un exemplu pentru a îl explica. Să zicem că ascultăm un discurs motivațional. Unul bun ar fi în filmul următor. Dacă nu aveți chef să-l ascultați o să fac un rezumat.

Partea 1

Partea 2

Atingerea unui obiectiv se reduce la trei pași.

1.Să ne dorim cu adevărat atingerea acelui obiectiv. Să ne dorim atât de intens încât orice altă dorință să pălească prin comparație.

2.Să fim dispuși să ne sacrificăm eul de azi pentru eul de mâine. Să alegem din proprie inițiativă să renunțăm la micile satisfacții pentru o satisfacție ce ne așteaptă în viitor.

3.Să înțelegem că durerea sau suferința este temporară, iar după ea urmează succesul. Practic finalul e un fel de încurajare și asigurare că neîncrederea și teama sunt normale și nu un semn că mergem în direcție greșită.

În principiu sunt total de acord cu aceste idei. Da, cred că dacă parcurgi și asimilezi acești trei pași vei atinge exact ce îți dorești. Dacă este ceva ce se poate atinge.

-Dar, dacă e așa de simplu și clar, unde este scăparea de nu foarte mulți oameni ajung să-și trăiască visul?

În primul rând, ele sunt observații post factum, mai mult decât o hartă de urmat. Cum poți tu să îți dorești ceva mai mult decât altceva? Adică poate ca o parte a conștientului tău strigă vreau să fiu bogat sau mai știu eu ce. Dar o parte a subconștientului tău strigă altceva. De fapt marea majoritate a dorințelor afișate nu sunt pe aceeași lungime de undă cu cele reale. Pentru că nu știm ce ne dorim cu adevărat.

Pentru că ce ne dorim azi nu se mai potrivește cu ce ne dorim mâine. Pentru că ce ne dorim acum nu se mai potrivește cu ce dobândim. Pentru că nu avem curajul să ne angajăm sută la sută într-o acțiune de frica, corectă, că asta ne va închide ușa către alte acțiuni posibile cu care cochetăm. Astfel niște sfaturi foarte bune devin moduri prin care ne putem distruge viața. Putem să mergem pe o cărare pe care credem că o dorim, pentru ca după 20 de ani de succes pe acea cărare, să realizăm că noi vroiam să fim doar un simplu tâmplar și nu un CEO.

Sfaturile sunt doar pentru cei care doresc ceva cu adevărat și știu din ficați ce anume doresc. Dar ăștia sunt puțini și cred că de cele mai multe ori se vor prinde singuri de restul pașilor. Sfaturile acelea bune devin cvasi-inutile chiar și pentru ei. Poate doar așa ca o reconfirmare.

Pe sistemul asta am văzut multe modele. Idei foarte frumoase și adevărate pentru anumiți oameni. Concluzii la care de cele mai multe ar fi ajuns și singuri dar care aplicate altora i-ar duce în bălări. Și te întrebi atunci, oare sunt cu adevărat utile? Pentru că practic pe oamenii care au nevoie de sfaturi îi dezorientează mai rău, iar pe cei care nu au, nu au .

Poate exagerez, dar cred că situația e tragică, mai ales din cauza faptului că ea se verifică pentru toți cei care o aplică corect dar nu se verifică pentru cei care nu au răspunsul la prima întrebare.

-Ce anume îți dorești la fel ca aerul?

Eu nu știu încă, poate că din punctul altora de vedere am tot ce mi-am dorit până acum. Și este adevărat, dar din nefericire ăsta e motivul pentru care nu prea mai vreau să îmi doresc nimic.

 

 

Reclame

Acțiuni

informatie

6 responses

8 05 2012
Elena Siminiciuc

-Dar, dacă e așa de simplu și clar, unde este scăparea de nu foarte mulți oameni ajung să-și trăiască visul?

Majoritatea se pierd intre pasul 1 si 3. Pentru ca e cale lunga, si, isi dau seama ca de fapt nu si-au dorit chestia aia, si iar o iau de la capat, sau se gandesc ca e cale prea lunga si se lasa pagubasi multumindu-se cu ceea ce au acum, sau, ajung sa creada ca niciodata nu vor mai ajunge in punctul 3, ramanand doar cu un vis cu „dar daca”… Ce am mai observat e ca multi vor ceva doar pentru ca au vazut in filme, au citit in carti sau aiurea, inoculandu-se ideea drept vis al lor. Ex: stiu pe cineva care, in urma vizionarii unui film, a vrut neaparat sa isi ia un motor. A muncit pe branci pana a reusit sa isi ia unul, crezand ca daca va avea motor va simti si el gustul ala al libertatii nebune si fara de griji, si un high-level de cooleness, S-a inscris si intr-un club, crezand ca va avea parte de aventurile alea de neuitat ale bikerilor din film, sau ca va calatori cu pletele-n vant in fiecare week-end sau concediu. Dupa vreo jumatate de an, omuletul asta merge amu cu tramvaiul pana la munca, si in week-end sta acasa mai de fiecare data. Sare pe motor doar daca e vreo intrunire ceva a celor din club. Eu una cred ca e a dreacului d egreu sa iti dai seama de ceea ce iti doresti tu cu adevarat. Insa sunt sigura ca e mult mai usor sa iti alegi un scop oarecare, si sa ii urmezi calea cu sfintenie pana la finalitatea lui. Vorba aia, pofta vine mancand 🙂 si s anu crezi ca daca vei avea un lucru celelalte vor veni la pachet, cum a crezut si tipul cu motocicleta. A vrut motor, l-a avut. Nu i-a spus nimeni insa ca de ai motor nu e neaparat vei avea si viata tipica unui biker din filme… 🙂

9 05 2012
VreauUltimulLoc

Pai vezi, ce credea ca vrea s-a modificat cand a avut. Dar sa ai un motor nu e ceva ce te marcheaza pe viata cum ar fi o carierea intr-un anume domeniu de exemplu. Sau ceva mai mare unde riscurile sunt si mai semnificative.

9 05 2012
PhotoLeoGrapher

Ei, hai … parcă nu e chiar aşa… „nu prea mai vreau să îmi doresc nimic.” … „nu prea” lasă totuşi destul loc pentru a vrea, pentru dorinţă… sună de parcă îţi înfrânezi dorinţe deja.existente… plus că ” poate că din punctul altora de vedere am tot ce mi-am dorit până acum. „… dar din punctul tău de vedere?
Deci ce îţi doreşti? 😉

9 05 2012
VreauUltimulLoc

Pai asa e senzatia, de „nu prea” .
Imi doresc si eu lucruri si asa cand e vorba de eforturi cu orizont mic de timp ma angajez usor in proiecte, dar cand ma gandesc la un ideal maret… nu prea ma mai anima sa pornesc motoarele cu 100% si nu cred ca asta e foarte bine.

16 05 2012
Ring de dans

Este adevarat, cand iti doresti ceva cu adevarat parca atragi toate lucrurile bune sa vina sa te ajute sa realizezi proiectul. Important este si momentul in care apare dorinta, daca si din punct de vedere fizic, psihic si emotional suntem pregatiti pentru marele atac 🙂

19 05 2012
VreauUltimulLoc

Cum era? Cand elevul este pregatit maestrul va aparea.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s
%d blogeri au apreciat asta: