Ne irosim

14 04 2012

Știi senzația ai, când auzi un citat sau vezi un documentar și zici în sinea ta. (Undeva era un semn al întrebării, mizerii literare, oricum n-avem.)

-Da bă, așa e. Asta e esența vieții.

E senzația aia care te poziționeza pe tine, în palmaresul propriilor evaluari, undeva sus. Este falsă, faptul că spui „Bă așa e!”, este egal cu zero.

Singurele chestii care contează, sunt alea pe care ți-le asumi și le lipești pe pilele.

Dacă spui, mama ce chestie deșteaptă, dar apoi continui să fii la fel de prost… cred că vei continua să fii la fel de prost.

Nu e un reproș, e așa o constatare apatică. Văd multă înțelepciune, o recunosc, o identific, o vreau în viața mea și apoi o uit. Mă iau cu rutina zilei și cu sistematica îndobitocire realizată de trăitul din acțiune. Nu acționatul e rău, știu asta. Ci acționatul ăla robotic. Ala care ne face să ne dorim să vina ziua de mâine, să treacă ora asta mai repede, să luam salariul, să ceva, ce nu facem atunci.

O risipă continuă de conștiență, îmi guvernează bucăți întregi din zi. M-am adaptat la ea, o consider normalitate. Asta înseamnă să fii om mare. Să mai faci și ce nu îți place. Cine a zis cacatul ăsta? De ce să faci ce nu îți place?

Lipsesc destul de des din viața mea. Până la urmă o să ajung să lipsesc cu desăvârșire. Există o generație întreagă de astfel de zombii. Cum sunt părinții noștri. Poate că nu toți, dar ai mei mi se pare că nu mai fac nimic pentru ei. Dacă le iei tot ce trebuie să facă și le lași doar ce vor să facă, o să sfârșească nefacând nimic. Adica mama o sa se uite la televizor la emisiuni inepte și tata o sa bea. Și eu obișnuiesc să beau, când nu am nici o acțiune planificată. Deci sunt pe drumul cel bun.

Îmi doresc să am mai mult timp liber, ca să pot să mi-l umplu cu alte acțiuni. Care inevitabil o să mă lase la fel de nesatisfăcut. Concediul este momentul în care se observă asta cel mai bine. Ajunge cea mai obositoare perioada a anului.

Bănuiesc ca se poate și altfel, dar e un curent. E un curent care te trage continu în aceste absurdități. Este generat de toți oamenii care te înconjoară. Toți pun presiune pe tine să faci diverse chestii. Toți au fraze logice ce motivează de ce ar trebui tu să faci una sau alta. Ajungi să crezi în aceste cuvinte, vin din prea multe direcții te copleșesc. Poate dacă ai medita la fiecare acțiune, dacă ai fi un samurai în fiecare clipă ar fi altceva.

Dar asta înseamnă să muncești cu tine. Munca cu tine e grea, necesită disciplină, necesită sacrificiu. Trebuie să îți înfrunți fricile când stau în cale principiilor tale. Așa… societatea are câte o soluționare simpla, la orice problemă. Un slogan, o reclama, la un produs minune.

-Veniți și pierdeți-vă timpul aici, așa, acum!

La final nu e vina nimănui dar simți că cineva este de vină. Probabil că tu ești, dar nu îți convine răspunsul ăsta. Cine vrea să ajungă la concluzia că e de vină, pentru nefericirea în care trăiește? Cred că doar cei care s-au săturat de ea.

Nebunii, excentricii, oamenii atipici, ăia încearcă să iasă din acest cerc vicios. Deși eu cred că unii dintre ei doar mimiează. Încearcă să se mintă singuri, că au gasit rețeta, inevitabil îi vor minți și pe alții. Și aia alții se vor minți pe ei că doar nu vor accepta ca lor nu le iese ceea ce altora le iese. Cum să te eliberezi de lipsa de conștiență din viața ta urmând o rețetă. Cum să îți descoperi dorințele și alegerile și esența sinelui antrenândute să reacționezi ca alții.

Am citit o chestie simpatică undeva, dacă vrei să alergi mai repede, alergă repede. Există o oarecare eficiență ce vine din antrenament, dar pentru a reuși să faci ceva mai bine trebuie să practici acel lucru. Pare logic nu?

Atunci de ce nu practicăm acea fărâmă de înțelepciune atunci când o întâlnim? De ce preferăm să memorăm un citat, sau să îi dăm share pe facebook, decât să încercăm să-l aplicăm în viața noastră?

Cât timp pe zi acordați descoperirii propriei identități și armoni?


Acțiuni

informatie

4 responses

16 04 2012
ceacarete

Nu cred ca ne irosim, ci, pur si simplu facem ce stim noi mai bine si ceea ce dorim cu adevarat. Nu mai stiu cine a spus, dar, : e mai usor sa facem ce fac ceilalti sau ceea ce ni se zice, decat sa facem ce vrem noi- pentru ca, in primul rand, nu ne dorim nimic cu adevarat, ci ne complacem in anonimat si amortire. In umila mea opinie, exista doua cerinte importante: 1. invata sa te iubesti si sa te respecti; 2. invata sa iubesti si sa respecti viata, in orice secunda a zilei. Si pana la urma, nu trebuie sa te fortezi pentru a descoperi cine esti- pentru ca acest lucru se intampla in fiecare secunda a vietii. Important e sa intelegi si sa accepti ceea ce esti, si sa nu te ignori…

17 04 2012
VreauUltimulLoc

frumos spus

23 04 2012
Andreotti

tu să te iei de mână cu mine și să fugim undeva……auzi??????????
……exista si irosire….eu stiu asta si sunt chiar constienta…nu vreau sa ma cunosc de pe acum si nici pana la final…emult prea greu! dar sa-mi ignor pornirile, chiar și în lucrurile mărunte ce par să nu conteze dar care ne definesc, sa-mi ignor placerile din varii motive ( expuse de altfel!) inseamna irosire…stiu ce vreau sa fac, dar de ce nu pun in aplicare???..exista comoditate si ignoranta in fiecare dintre noi…iar asta duce la irosire!!!…comoditatea, lasitatea ( atunci cand exista riscuri pe care nu vrei sa ti le asumi)…duc toate catre…no where…si astfel, aproape nimic nou nu se mai intampla și cand se intampla..e cam târziu sau prea târziu…e irosire????..oh, da!..e irosire!

25 04 2012
lexiehere

Dac’ar fi sa adun toate orele/zilele pe care le-am irosit stand in fata calculatorului si facand ‘nimic’ cred c-as castiga premiul Nobel pentru inactivitate ;))

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s
%d blogeri au apreciat: