Cum sa invingem obiceiurile negative

30 07 2011

Am vorbit postul trecut despre voință și despre alegerea bătăliilor care să ne țină în tabăra învingătorilor.

Probabil că toți am dus la un moment dat o luptă a voinței. Eu am observat o chestie simplă care te ajută să învingi.

Niciodată nu paria pe abținere atunci când lupți cu o tentație de anvergură. Întodeauna încearcă să te folosești de modul cum funcționează creierul nostru și psihologia umană. Pe propria-mi piele am simțit mereu că există o mare satisfacție la orice final de drum. Creierul uman are nevoie de aceste mici satisfacții, cred că sunt bucățelele din care ne alcătuim fericirea. Atunci de ce să nu folosim acest atu în lupta cu tentațiile negative.

E mult mai ușor să te convingi să realizezi ceva ce te va satisface decat să NU realizezi ceva ce te va satisface. Este o afirmație aparent ridicola pe principiul mai bine să îmi fie bine decât să-mi fie rău. Dar în spatele ei chiar se află un raționament.

-Noi avem resurse limitate. Obiceiurile negative să le zicem vicii și obiceiurile pozitive să le zicem… obiceiuri pozitive (nu am gasit un sinonim) concurează pentru aceste resurse. Resursele sunt timpul, banii, energia vitală, mai pe scurt disponibilitatea noastra de a realiza o acțiune.

-Creierul este avid de satisfacții el va focusa resursele disponibile către atingerea de scopuri satisfăcătoare. Aceste scopuri pot fi de lunga durată sau de scurtă durată.

-Pentru a învinge obiceiuri negative vom folosi obiceiuri pozitive, astfel unul din obiceiuri îl va canibaliza pe celălalt.

– Problema cea mai mare pe care o observ eu este ca obiceiurile pozitive în marea lor majoritate ne recompenseaza cu satisfacții mari pe orizonturi lungi de timp. În schimb obiceiurile negative o fac într-un timp mult mai scurt dar cu satisfacții mai mici.

-Atunci pentru a aduce lupta în curtea noastră trebuie să folosim o stratgie. Să aducem satisfacțiile obținute din obiceiurile pozitive în orizontul apropiat. Asta se poate face prin obiectivizarea și calcularea rezultatelor obținute spre obiceiurilor pozitive. Dacă ne vom concentra spre a parcurge pași mici spre țina noastra vom culege mai des roadele victoriilor și vom ține creierul într-o stare de satisfacție care ne permite să refuzăm cu ușurință tentațiile negative. Pur și simplu o modificare a modului cum accesam satisfacția. În loc de mult la un final probabil puțin sigur zilnic.

Ex1: Dacă ești gras o mâncare gustoasă și nesănătoasă îți ca oferi o satisfacție rapidă. O eliminare a alimentului dorit din meniu este o tortura inumană pentru unii dintre noi. Dar o strategie mai simpla există. În loc să eliminăm sursa de placere o vom înlocui. Căutați un aliment din aceiați clasă cu primul dar cu caracteristici mai potrivite pentru scopul urmărit slăbit/sănătate. O dată papilele gustative satisfăcute și senzația de foame diminuată mult mai ușor putem refuza tentația NEINTERZISĂ. Nu faceți martiri din tentații prin interzicerea lor complet. Lăsațile să se estompeze cu timpul înlocuindu-le cu alternative mai inteligente.

Ex2: Dacă vrei să te lași de fumat ai de luptat cu 20, 30 de momente pe zi cand ai aprinde o țigară, asta plus stresul zilnic devine o muncă de sisif. Stabilește-ți un obiectiv sportiv. Un obiectiv cardio dur care să contravină cu fumatul. Să zicem sa alergi în 1 luna de zile de 3 ori mai mult ca distanță decât acum și cu o viteză cu 20%-30% mai mare decât alergi acum distanța mai scurtă. Urmărește acest obiectiv cu toată energia ta și nu te mai gândi la fumat ca obiectiv principal. Antrenează-te luna aia cât mai des cu putință renunță la lift, la ratb pe o stație două. Cănd te grăbești undeva nu te feri să alergi câteva sute de m. Optimizează tot ce poți pentru a atinge obiectivul propus în timp de o lună (timpul e doar orientativ fiecare obiectiv are timpul sau de realizare). Foarte rapid vei deveni încrezător în tine când vei observa progresele pe care le faci. Înregistrează-le grafic dacă se poate. La un moment dat începi să privești fumatul ca pe ceva care te ține pe loc. Atunci frustrarea de a nu fuma o țigară va fi înlocuită de satisfacția de a „te antrena” pentru obiectivul sportiv.

Eu am observat asta cu băutul. Ocazional mă podidea o pofta cumplită de a-mi face creierii praf. Am încercat diverse metode de abținere dar mereu recidivam. În ultima vreme nu am mai încercat nimic dar consumul de alcool s-a redus de la sine, care a fost explicația? Simplu am programate antrenamente dimineața sau  seara aproape în fiecare zi. Le aștept pe fiecare cu drag, le visez pe unele. Să consum alcool implică faptul ca a doua zi să ratez un antrenamnt și pur și simplu nu mă îndur. Satisfacția de a îmi depăși limitele și lipsa de respect pentru munca deja depusă o face în sânge pe aia de a mă arunca mirajul uitării.

Nici măcar nu îmi interzic să beau pur și simplu zic lasă că o să beau altă dată și cu siguranță așa va fi dar acum vreau să fac ce mi-am propus, să fac genoflexiunile ale cu 5 kg în plus să reușesc să fac cele două antrenamente de kempo pe săptămână să petrec weekendul în aer liber făcând o activitate fizica care să mă umple de buna dispoziție, să urc pe munte, să înot, să merg pe bicicletă, să alerg, apoi vin carțile pe care sunt avid să le citesc, apoi cursurile pe care vreau să le învăț când naiba să mai am timp să beau lasă ca o sa îmi fac timp și pentru aia cândva.

Percepția mea despre mine acum e că pot să gestionez orice tentație, față de percepția anterioară că pot să gestionez tentațiile doar pe anumite perioade dar la final voi aluneca. Normal că totul se alinează după această percepție.

Efectul advers este că dacă vei renunța la un obicei pozitiv care îți aduce satifacții probabil că îl vei înlocui cu altul ce poate să fie ușor negativ. Observați persoanel care se pensionează unii se pucă de hobiuri alții de băut.

Daca cineva vrea să povestească o situație când a înlocuit cu succes un obicei negativ cu altul pozitiv să bage la comentarii. Poate ca asta va inspira și pe alții în alegerea unor obiceiuri inteligent alese.

Într-o luptă e bine să ai aliați care contracarează armele adversarului pe care nu le poți tu neutraliza.


Acțiuni

informatie

2 responses

30 07 2011
creatura visatoare

Am inlocuit de curand mancarurile nesatoase,sucurile acidulate cu fructe,legume,iaurt si apa plata!Satisfactie e maxima cand ma urc pe cantar si vad ca am dat 5 kg jos!Dar satisfactia mare e atunci cand ma uit in oglinda! 🙂 Ma plac ! 🙂 Abia acum,la 25 de ani ma plac! 🙂 Am inlocuit statul degeaba cu munca,cu mersul la facultate,cu mersul pe role…Mai am de inlocuit ceva ,dar asta imi va lua vreo 3 luni!!! 😉

31 07 2011
lollitta

In afara de chestiunea cu satisfactia cred ca mai este un aspect. Conform teoriei in domeniu, creierul nu recunoaste negatia. A spune nu mai fumez sau nu mai mananc e ca si cum ai spune: nu te gandi la un elefent roz. Nu-i asa ca imaginea ti-a aparut instantaneu in minte? sau, o alta comparatie care imi place mie mult: ca si cum ai urca intr-un taxi si i-ai spune soferului: „nu vreau sa ma duci la adresa aia”.
Intr-adevar, cel mai bun mod de a renunta la un obicei negativ este sa iti propui scopuri care sa implice renuntarea. Dar nu focalizandu-te pe renuntare, ci pe ceea ce ai de atins. Altfel, se ajunge la fructul interzis care mereu este mai dorit.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s
%d blogeri au apreciat: