Pentru că exist, pentru că am văzut, pentru că e de căcat, pentru că suntem sătui de întors capul.

5 08 2010

Există niște scriitori pe net, care vor să demonstreze cât de critici pot fi, prin asta probabil își mângâie orgoliul. „Genuiul” lor neînțeles se refulează pe o biată pagină de net mai ceva ca iepurașul ajuns cu sticla de vodka acasă. Cum surprind ei mai bine decât Caragiale schimonoselile eticii. Cum înțeleg ei dreptatea și cum alții greșesc. Nu le voi judeca capabilitățile literare, care pot să îmi fie cu mult superioare, unii chiar sunt scriitori profesioniși.

Totuși atunci când scrii ceva pe un blog și mai ai și comentariile active e axiomatic ca vor exista păreri pro și contra. Unii dintre ei în schimb nu acceptă părerile contra. Cine e pro e politicos indiferent ce invective folosește și pe cine jignește iar cine e contra e foarte nepoliticos. Chiar dacă nu a utilizat nici un guvânt jignitor.

Unii din acești scriitori sunt în stare să lase comentariile contra. Dacă sunt extrem de idioate nu fac decât să îl susțină prin ridicolul lor. Dacă sunt greșite le vor contrazice cu argumente și vor desființa logica comentatorului. În schimb mai există o altă pătură. Cei care banează comentariile sau le editează.

Asta le dă un sentiment de putere. Se văd un fel de Dumnezeu al internetului. Coaie aici eu tai și spânzur eu sunt jupânul. Am văzut destui de genul ăsta… cel mai elocvent exemplu sunt aurolacii aia de te ghidează în parcare. Coaie internetul nu e al tau, un sit pe care il patronezi nu e 100% al tau are și o parte publică așa. Dacă ai voie să stai pe o bancă în parc asta nu o face a ta. Bag-o în casă și e a ta dar cât timp e expusă public nu e chiar a lu’ mă-ta.

Dacă eu trec pe acolo că am drum și tu te apuci să reciți poezi e ok, e dreptul tău. Dacă nu îmi place poezia pot să zic bă ce poezie urâtă. Că e dreptul meu, dacă am avut drum pe acolo. Tu poți să îmi zici să plec la altă bancă dacă nu îmi convine, poate ne și înjurăm. E un conflict de păreri “civilizat” corect. Dacă îți dau cu barda în cap spui că am depăși măsura și ai avea dreptate.

Dacă în schimb pe banca pe care te-ai asezat tu primul te puci si schingiuiești un cățel vagabond. Atunci lucrurile nu mai sunt așa de simple. Că eu dacă trec pe acolo, că e în parc banca așa cum un blog e pe net și văd asta nu pot să trec indiferent. Degeaba o arzi tu arogant că ce trebă am că nu e cățelul meu și că de ce nu întorc capul. Dacă am văzut deja nu mai pot să des-văd.

Strigă ceva în minte că e o nedreptate. Minim voi încerca să îți explic asta. Corect ar fi să îți fut și un șut în cur dacă zestrea genetică îmi permite.

E datoria mea să susțin valorile în care cred.

Deși aparent termenii unei confruntări ideologice pe net ar trebui să fie ușor de intuit, totuși nu e așa pentru toată lumea.

Dacă te înjur și mă înjuri e normal. Dacă în schimbi îmi spui să mor în chinuri există două variante. Ori ești idiot și sfidezi sensul unei înjurături. Înjurătura implică ceva ce ești în stare să susți. Ori tu chiar vrei să mor în chinuri că nu am fost de acord cu tine. Dacă da, atunci ai o reală problemă. Nu mă înțelegeți greșit, nu mă intimidează vreo vorbă spusă de cineva dar așa obiectiv privind sună disonant. Adică e o replică de om prost și rău.

În altă ordine de idei într-o confruntare ideologică pe net nu te puci să divulgi date personale ale celuilalt din răzbunare mai ales când anonimatul său avea un sens. Că astă e tot o dovadă de prostie și de răutate.

Nu nu te-am facut EU proastă acțiunile TALE te-au făcut, cum ar veni te-ai făcut singură.

Trebuie să înțelegeți un mecanism simplu dragi femei în logică (nu are legătură cu sexul persoanei). Dacă mănanci căcat și unu își spune nu cred că e bine să mănânci căcat. El nu te-a jignit. Dacă faci o prostie și unu spune acțiunea asta e o acțiune de om prost. El nu te-a făcut prost.

Contrazice faptul că acțiunea nu e de om prost dacă se poate, dacă nu înseamnă că tu te-ai făcut prost. El doar a relevat evidența, ți-a dat sanșa să te dezici de gestul tău idiot. Iar dacă l-ai făcut în public afirmațiile de genul de ce treceți pe aici nu au sens. Poate că o dată ai făcut și ceva bun și d-aia am trecut pe acolo. Dacă acum faci ceva rău, ceva rău altcuiva, atunci e datoria oricărui om responsabil să ia o atitudine față de căcatul emis. Că altfel se lasă impresia că suntem de acord cu tine. Dacă te duci să mânjești cu căcat statuia lu’ Eminescu poate că nu mă doare fizic nimic dar totuși mă deranjează gestul.

Da știu că introducerea făcută la acest post mă poate arunca ușor sub auspiciile lui. Dar diferența e că eu  sunt în stare să susțin cu argumente ceea ce am scris iar dacă rămân fără argumente voi recunoaște că am greșit. Nu mă consider Dumnezeu că am acces la un user și o parolă în plus față de voi. E un gest de minim respect să lupți într-un duel cu aceeași armă ca adversarul.

Dacă scrii ceva pe net practic supui o parere validarii generale. Dacă nimeni nu zice ca nu e așa rezultă că ai avut dreptate.

Reclame

Acțiuni

informatie

21 responses

5 08 2010
TheAlphaFemale

deci da… sa bem in cinstea acestui post…n-am destule perechi de maini pe cate aplauze merita… jos palaria!

5 08 2010
Anna

eu chiar zic ca ai dreptate…evident e o parere si e a mea 😉
conflictul pleaca in prima faza de la faptul ca unii oameni nu pot accepta ca fix acelasi lucru, inseamna 1000 de lucuri pentru 1000 de oameni…sau fix acelasi lucru poate fi descris in 1000 de feluri de 1000 de oameni diferiti…iar apoi degenereazea pentru ca pentru fiecare „adevrul lor” e adevarul absolut…

pe femei le mai iertam umpic in principiu reactioneaza emotional…deci a cauta logica…e mai greu
dar pana la urma e frumos si asa…

5 08 2010
VreauUltimulLoc

Asta e varianta diplomatica, varianta reala e ca asa sunt niste frici si nesigurante in spatele acestor accese agresive, cand e vorba de a dezbate o idee, incat crezi ca daca tipi mai tare ai dreptate.
Un om sigur pe sine nu gaseste un atac intr-o contrazicere, doar o posibilitate de a isi intari si confirma parerea.

5 08 2010
leftyjunk

erau bune niste linkuri… :D.

6 08 2010
VreauUltimulLoc

Link-urile nu ar face decat sa genereze mai mult trafic asupra postului de kakat, nu asta e intentia mea.
Plusa ca functia de ping ar crea iluzia in mintile mici sau in mintile unor oameni mici ca am cautat o revansa. E si asa destul de iluzionata ca e un fel de mizul clatitei. Asa e mai frumos e un fel de introspectie.

6 08 2010
chromaticdrama

bine punctat! si e ok si fara linkuri…. tocmai de-aia! 😉

6 08 2010
Sami

vezi ma de ce-mi place mie de tine? 😀

6 08 2010
VreauUltimulLoc

Ca esti gay?? =)) >:D<

6 08 2010
Sami

mai ales de asta 😀

6 08 2010
kaos

bai da si nu la postul asta; daca te asezi pe fotoliul comod al bunului simt si al realitatii imediate, s-ar putea spune ca ai dreptate; insa, hai sa evaluam contextele:
1.cine are blog creativ (caci banuiesc ca la astea te limitezi cu comentariul)? raspuns : artisti, paraartisti, indivizi creativi, oameni care vor sa spuna ceva, altfel decat sub forma retetelor de mancare, comentariilor politice sau copiilor de pe youtube – asta in mare; toti, dar toti, insa iau un metanume, un ip
2. Se dau si se primesc comentarii acide, vulgare sau sub centura… multe insa sunt doar ca sa provoace, spuse fara sa fie incarcate de ura, nervi, furie sau invidie (si ce-o mai fi); sunt spuse acum pentru a fi uitate in urmatoarele 30 de secunde… sunt spuse de oameni care nu exista, iar raspunsurile sunt spuse de la oameni care nu exista; eu am cunoscut oameni care posteaza in varianta lor reala – e mult, foarte mult imbunatatita, proportia e coplesitoare
3. chiar si postul tau – politicos, de altfel – urmeaza aceeasi reteta; tu ai o frustrare legata de cum se manifesta IP-urile in lumea virtuala, lke judeci, le critici, faci judecati de valoare; cu sau fara link e irelevant atata vreme cat judecata ta e pur subiectiva iar ceea ce ai demonstra apartine strict sistemului tau de valori si acceptiuni (care se poate confunda cu al altora sau nu);
4.Oamenii sunt fiinte vii, deci sunt niste probleme… gasesc in mediul virtual un soi de loc liber, un loc lipsit de constrangeri si se manifesta ca atare; cand scapa un caine din lantz din perspectiva lui, libertatea castigata e cea mai misto intamplare din viata, e ceea ce-=si dorea; insa, scapand din lantz si fugind aiurea prin gradina, calca straturile de laptuci, se pisha pe capsuni si musca ingrijitorul; la final ia bataie si toti sunt de acord (inclusiv el) ca in lantz acolo e mai bine – e un loc sigur, e safety… eu as fi tolerant cu chestia asta, as fi tolerant cu omul care rupe lantzul (macar pentru o vreme) oricat de frustrant, sau de enervant pentru ceilalti ar fi…
5. Mi s-a intamplat sa primesc comentarii rautacioase, asa cum mi s-a intamplat sa fac astfel de comentarii – that’s life, oamenii comunica, inclusiv urland unii la altii; important nu e ca se intampla, ci media, proportia acceptabila… cuvintele fac raul cel mai inofensiv posibil…

nu stiu, oricat de furios as fi fost pe cineva dintre virtuali, n-am gasit niciodata pueteea sa ma supar in sensul in care i-as pune o eticheta si doua pietre de gat… pentru ca pur si simplu, mai devreme sau mai tarziu, uit…

6 08 2010
VreauUltimulLoc

Eu nu pun pietre de gat nimanui si chiar mi se pare exagerat sa vrei sa pui cuiva dupa o discutie pe net.
Sunt de acord cu disputele, dar cred ca e cavaleresc sa tratezi ip ca pe un ip si sa respecti personajul din spatele ip-ului ca pe un om.
Cum ar veni sa folosesti instrumentele potrivite fiecarei situatie in parte.
Dar unii le mai amesteca, si o fac si prost si fara stil. De aici restul e un experiment personal. Adica ma studiez pe mine in interactiune cu ei si pe ei in nici o interactiune ca ei au o realitate a lor.

6 08 2010
Sami

@kaos: „cuvintele fac raul cel mai inofensiv posibil” e o afirmatie cu care nu sunt de acord, chiar daca te refereai probabil doar la comentarii sau la lucruri srise pe net.

6 08 2010
kaos

nu, ma refeream la ce poate face rau in general : o funie, un topor, un om care-ti vrea raul, un job intr-o corporatie, cetatean in Romania, cancerul, o femeie care nu te mai iubeste, impotenta, lipsa banilor, un vis esuat…

6 08 2010
VreauUltimulLoc

Prin cuvinte poti ajunge la toate acestea. Nu e cazul de fata, normal, dar asa de dragul polemicii 🙂

6 08 2010
Sami

da, (fara legatura cu articolul) sa fi corporatist in romania e sinonim cu sinuciderea lenta cu cianuri. sau cu iradierea. sau ma rog, chestii asemanantoare, lente si dureroase. 🙂

6 08 2010
kaos

don’t tell me

6 08 2010
leftyjunk

am zis ca erau bune niste linkuri, pentru ca ai pornit de la un subiect care te-a enervat si pe urma ai generalziat, dand diferite exemple in felul tau.

Nu te urmaresc de mult timp, dar pari destul de agresiv cand nu-ti convine ceva.. si atunci nu ma ma mira cu nimic ca ti-a fost sters un comment, iar daca persoana aceea te cunoaste… in „prostia ei” („nu te-am facut EU proastă acțiunile TALE te-au făcut”) ti-a facut-o perfect…stia cum reactionezi, stia ca te enervezi si mai tare..

Iar reactia ta, de a poni de la un caz si pe urma a generaliza cu intelapturi pe ici pe colo adresate persoanei… mi se pare atitudine de femeie, apropo ca tot vb in subiectele trecute..

6 08 2010
VreauUltimulLoc

Nu reactionez agresiv e doar un mod putin mai abrupt de a vorbi dar nu ma supar cand mi se vorbeste la fel.
Ai intuit bine pana la faza cu persoana care ma cunostea si mi-a facut-o special. Nu era cazul.
Pur si simplu am atins o coarda sensibila. Nu reprezint un subiect de interes cat sa imi fi facut un studiu de caz. Pt ea sunt doar un prost de rand ;).

6 08 2010
Sami

psihologie fina la orizont 🙂

6 08 2010
VreauUltimulLoc

Totul e o combinatie de psihologie, aici fac disectie pe altii si pe mine.
E un experiment in desfasurare nu exista concluzii deja trase, eu doar ma joc cu degetul in taietura. Nu o faca pentru ca sunt agresiv sau cinic o fac pentru ca sunt curios si o fac ca sa ne radem.

7 08 2010
Anna

foarte frumos spus

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s
%d blogeri au apreciat asta: