Cum nu se fac afaceri.

3 06 2010

Pentru cine vrea să piardă 18 minute într-un mod util am un filmuleț interesant să vă arăt.

E vorba de un discurs ținut la TED. Pentru cei care nu se descurcă suficient cu engleza pot selecta subtitrarea (se alege din player și este și limba română între cele 24).

http://www.ted.com/talks/dan_pink_on_motivation.html

Pe scurt explică cum anume motivezi un om care face anumite tipuri de muncă.

Cum motivezi un om care face o sarcină ce implică doar activitate fizică și cum motivezi un om ce face o sarcină creativă și intelectuală.

Nu e vorba de păreri subiective ci de rezultatele experimentelor stiințifice efectuate în diverse locuri de pe glob pe parcursul a 40 de ani.

La voi în firmă cât de bine sunt aplicate aceste principii?

Anunțuri

Acțiuni

informatie

7 responses

3 06 2010
Crash

In Romania, in firmele mici si medii conduse de autohtoni crescuti de piata si nu de scoli, nu se aplica. Poate doar in cele mairi, multinationale unde directorii sunt scoliti.

4 06 2010
VreauUltimulLoc

Eu nu cred ca multinationalele aplica asa ceva. Cel putin nu cele mai multe din ele.
In multinationale se aplica ideea ca esti o rotita insignifianta dintr-un sistem care merge bine si fara tine. Scopul acolo e banu si mentalitatea e sa iti sapi colegii sa le-o iei inainte. O gandire foarte distructiva pt angajati cred eu.

4 06 2010
femeiadeservici

cam americanizeala un pic (about TED)si imi intareste convingerile despre cliseele tip: biblia vanzarilor” sau „cum sa reusesti in viata”

25 06 2010
Adrian Stoica

Da… mie mi se pare ca baietii astia cam descopera America.
Oricum, filmuletul e interesant.
Pap: cum poate fi „motivat” un om pentru a executa urmatoarea „sarcina de lucru”: sa se sinucida?

25 06 2010
VreauUltimulLoc

Pai cred ca e paradoxal sinuciderea vine ca o lipsa totala de motivatie (sacrificare pentru un scop nu e sinucidere). Deci trebuie sa il motivezi demotivandu-l.

25 06 2010
Adrian Stoica

Te gandesti, de exemplu, la inginerul Kirillov, din Demonii lui Dostoievski? Probabil, acolo merge ceea ce ai zis. Inginerul Kirillov era nepasator, ii era „totuna”, era, aparent, demotivat. Dar, doar aparent …
Dar Raluca Stroescu, fata aceea care a murit din exces de munca … fireste, nu a constientizat asta, dar, de murit a murit. Era lipsita de motivatie?
Dar teroristii sinucigasi? Probabil ei nu realizeaza cu adevarat ce inseamna moartea (Nu de moarte ma cutremur/ci de vesnicia ei -Vlahuta), dar stiu ca mor. Sunt ei, oare, demotivati?

25 06 2010
VreauUltimulLoc

Fata aceea nu a murit din exces de munca. Ea avea alte probleme din cauza carora a pierdut masura lucrurilor. A muncit prea mult si a murit. Daca ar fi intrebat-o cineva daca vrea sa mai munceasca daca exista riscul sa moara sigur ar fi spus nu. La ea a fost un accident si o necalculare corespunzatoare a fortelor.
Teroristii sinucigasi nu sunt omani foarte motivati, ei lupta pentru o cauza si practic in sistemul lor de valori fapta lor eroica le asigura un loc in raiul cu 70 de virgine. Nu putem sa subestimam aceasta super oferta pentru niste omameni care isi duc viata in conditii foarte vitrege si mai sunt si abil indrumati.
Oricum ideea de baza este ca dupa ce iti este asigurat un nivel decent de trai (ce o insemna asta pt fiecare) daca faci o sarcina cognitiv/creativa care sa iti faca placere, sa te intrige, sa te stimuleze, vei da 110% din randamentul tau pentru a o duce la bun sfarsit.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s
%d blogeri au apreciat asta: