Cum faci să nu te muște nici un câine

25 03 2010

Avertisment: Anumite parti din articol sunt pentru a fi folosite în situații limită nu pentru a fi testat de dragul artei.

Am văzut că multe persoane se tem de câini. Motivul este că au fost mușcați sau că se tem că vor fi mușcați.

Eu sunt o persoană care iubește câinii și mă gândesc că dacă voi prezenta niște sfaturi legate modul de a evita mușcăturile poate că voi scade nivelul de frică și implicit de agresivitate al unor oameni față de câini.

Acest articol este scris pentru cei care au depașit nivelul în care ceea ce le creează discomfort trebuie să moară sau să dispară și care caută să își învingă frica și să primească mai mut în viața lor în loc să excludă mai mult.

O să prezint diferite situații în care poți fi mușcat de câine și cum poți evita.

1.Accidental, de către câinele tău sau de un câine cu care te joci și care nu vrea să te rănească.

În general aceste mușcături sunt superficiale dar pot fi evitate. Dacă te joci cu un cățel cu dinți de lapte ai grija ca sunt foarte ascuțiți și cățeii mici nu au un control foarte bun asupra mușcăturii. Evită să tragi de mână dacă te-a apucat și încearcă să îi deschizi mai bine gura.

Dacă te joci cu cârpe sau bețe cu câinele și el vine în fugă să le prindă ai grijă că pot greși mușcătura și te pot apuca accidental de degete. Sfatul meu e sa arunci ușor obiectul să îl prindă din aer sau să folosești chestii mari cu suficient spațiu de care să apuce pe care mereu sa ai grija sa le asezi tu să îi fie ușor de mușcat.

Dacă are obiceiul să apuce de antebraț ridică mâneca să simtă că ești tu și să nu strângă prea tare de mâna crezând că a apucat haina.

Când se bat doi câinii te pot mușca dacă încerci să pui mâna pe ei. Nu au de unde să știe că e mâna ta sau dinții celuilalt câine. Apucă-l de ceafă dacă nu e pericol să te muște celălalt sau de lesă dc o are la gat. Ai grijă la ambii câini că din focul luptei te pot mușca accidental. Din experiență proprie aș spune că atunci când se bat între ei nu vor mușca intenționat pe altcineva.

2.Câinii de pe stradă sau din parc.

Când treci pe lângă un câine al cărui potențial aresiv nu îl cunoști evită să îl fixezi cu privirea dar totuși urmăreștel permanent să îi vezi reacțiile. Nu trece peste un câine culcat poate crede că vrei să îl lovești. Nu trece pe lângă un câine de așa manieră să îl inchizi într-un spațiu strâns. Pe lângă bloc sau între tine și o tarabe în piața etc. Mai bine îl chemi la tine și când se eliberează locul treci tu, sau ocolești dacă se poate.

Dacă unul mai mulți câini de pe stradă se reped la tine și încep să te latre. Nu îți pierde calmul stai cu fața la ei pe cât posibil (chiar dc sunt mulți în general stau grupați) vorbeștele cu un ton jos și fără agreșivitate. Dacă se apropie ridică tonul și folosește cuvinte ca nu , nu e voie, pe loc (unii câini au câteva noțiuni de dresaj). Depărtează-te mergând cu spatele, păstrează mereu contactul vizual și dacă se apropie pune între tine și ei o plasă geanta etc. Păstrează ca ultimă resursă (dacă se apropie la mai puțin de 1.5 ,2 m depinde de calmul tau)strigăte sau amenințări (că iei ceva de jos). Aici calmul și blândețea e secretul trebuie să nu provoci dar nici să nu te temi. Dacă totuși situația se deteriorează strigă la ei fă-te că iei ceva de jos . Nu recomand să dai cu șutu în ei pentru că au refleze foarte bune și probabil vei fi mușcat mai bine menține o distanța de 1, 2 m între voi.

Dacă vrei să pui mâna pe un câine necunoscut nu veni cu palma pe desupra capului său. Întinde mâna de jos în sus și permite-i să te miroasă întâi. Ține palma extinsă și apropiete astfel încât botul său să fie perpendicular pe dosul palmei tale. În caz că ar încerca să muște (unii câini sunt traumatizati și reacționează imprevizibil) să fie nevoie să deschidă botul foarte mult sau te vor lovi cu nasul încercând să te apuce. Asta îți dă câteva ms de reacție. Eu am reușit de 2, 3 ori să trag mâna fără să fiu mușcat așa.

3.Câinii de pază sau antrenați special pentru a mușca.

Aceștia pot provoca cele mai grave mușcături. Dacă la primele două categori e vorba de ce să nu faci aici e vorba de ce să faci să minimizei daunele. În primul rând câteva noțiuni de dresaj.

Câinele dresat pentru a mușca este antrenat să aibă o mușcătură adâncă până la măsele. Câinele este dresat ca o dată ce a făcut priză să tragă înapoi pentru a rupe și să scuture capul pentru a sfâșia. Câinele e în general dresat cu un manșon care se pune pe o mână. Mai puține sunt cazurile de câini dresați să atace orice zona a corpului. Pentru asta e nevoie de costum integral pentru dresor.Câinele dresat nu latră și nu ezită când atacă, folosește forța și greutatea corpului pentru a doborâ agresorul.

Stiind asta putem să elaborăm o strategie de protecție.

Dacă ești gros îmbracat și ai timp să faci asta dă haina jos și înfășoar-o pe mână, când sare pe tine întinde mâna protejată și execută o mișcare de rotație spre exterior pentru a atenua impactul. Practic să te învârți cu el în aer după ce a mușcat. E vital să nu cazi. O dată ce a apucat haina dacă aceasta e suficient de groasă e posibil să fi protejat. Poți apela la un truc, să te retragi până în apropierea unei zone sigure (gard, ușă) și să dai drumu la haină. În general câinele se poate să plece cu haina pentru că  uneori așa se comportă la dresaj dandu-ți timp să te retragi (încet și cu fața la el).

Dacă nu ai cu ce sa te protejezi rămâne să sacrifici o mână dar de dată aceasta nu te mai roti cu câinele ci repede-te în el. Câinele fiind antreant să muște adânc poți să îi bagi mâna prea adânc în gură și să nu poată să mai strângă(surpriză care durează f puțin dar îți poate da șansa să îl apuci să să îi controlezi capul).  Indiferent de rezultat trebuie să nu îi permiți să traga și să scuture.

O mușcătură poate să fie dureroasă dar când scutură e distructivă. Adrenalina te mai ajută în astfel de momente să înftunți durerea. Fără să pot să face o regulă din asta eu când mi-am dresat cîinele am vazut că o variantă ar fi să îl prinzi între picioare de mijloc și să îl apuci de pielea de la gât(la rasele care merge) sau de zgardă daca are. Practic așa poți să îi controlezi capul fără să te poată apuca.

În general câinele poate acționa relfex și la comenzi (pe loc, nu e voie, culcat)  și să oprească atacul sau bravo dacă a luat haina după mână (să plece cu ea).  Fiecare din sfaturile pe care le-am trecut aici sunt observații din experiența mea cu câini și cu dresaj de câini(statistic sunt șanse bune să meargă). Dacă un câine a fost dresat de o manieră mai deosebită aceste chestii pot să nu mai funcționeze la fel de bine.

Masculii lângă femele în călduri pot deveni agresivi. Femelele cu pui pot deveni agresivi. Câinii speriați sunt agresivi, câinii accidentați pot musca. În 90% din cazuri se vede uitându-te la el ce intenți are. Mârâitul e clar ce înseamnă latratul la fel. Ce nu e așa evident e că dacă tremură și are coada între picioare poate să fie gata să muște. Dacă vezi un câine care nu exprima nimic nici nu dă din coadă nici nu mâraie dar te fixează cu privirea păstrează distanța.

În general preferă să chemi un cîine la tine înainte să te duci tu la el. Dacă el face un pas spre tine poți să faci și tu spre el. Încearcă să îi înțelegi starea de spirit și tratează-l cu respect,  pune-te în locul lui înainte de a te mișca pe lângă el.

Eu personal cred că putem comunica dincolo de acțiuni așa că atunci când un câine latră la mine încerc să îi transmit gânduri pozitive și pline de blândețe.

Orice altă metodă ce respectă integritatea câinelui și a omului pe care o mai știe cineva o poate pune la comentariu și o voi adăuga în articol.


Acțiuni

informatie

24 responses

25 03 2010
Porcusorul Radioactiv

Citisem mai demult ca postasii din Marea Britanie au fost dotati cu aparate care emit ultrasunete. Cainii sunt sensibili la asa ceva si se panicheaza si o iau la sanatoasa. Nu stiu cat costa si unde s-ar putea gasi asa ceva, dar daca as avea des probleme cu cainii sau as trece prin zone periculoase mi-as lua asa ceva.

Ca idee generala trebuie sa nu-i arati sub nici o forma cainelui teama, pentru ca instinctiv te va ataca. Nu trebuie sub nici o forma sa-l provoci si sa-l faci sa se simta amenintat, pentru ca iar te va ataca. Trebuie sa fii calm, sa te retragi incet, dar fara a-l scapa din ochi, si fara sa-i intorci spatele.

25 03 2010
anaid

ti-ai dat teza de doctorat cu subiectul asta? asta da informatie! cata documentare pentru nimic,multumim draga „vreauultimulloc” ti-ai castigat locul mult dorit. hi hi hi mai ai si alte asemenea subiecte care m-ar da pe spate? data viitoare eventual „cum sa (nu) te lasi futut de-un caine”,si ne povestesti din propria experienta.

25 03 2010
VreauUltimulLoc

O sa iti povestesc cum e sa te futa cainii iar eu sa fiu sef de haita.

Banuiesc ca asta ar cuprinde toate cerintele dumneavoastra, inclusiv aia cu locul ca doar stau la coada?

25 03 2010
anaid

esti un caine povestitor, asta da performanta!
sa fii si sef ,si sa dai din coada pana-ti vine randul, iata o noua performanta! laudabila de altfel! esti un performer perfectionist,cate catele nu si-ar dori un asemenea sef! bafta!

25 03 2010
VreauUltimulLoc

In haita doar seful performa asa ca nu sta la coada dupa cineva ci la coada cuiva.
Te cred pe cuvant, pana acum alte cereri nu am primit.

25 03 2010
anaid

la coada cuiva bag seama stii cum e , asa-i cand stai doar cu catele, nu-i rau sa-ncerci si altceva, vei observa cu siguranta diferenta.Acum doar latri cam mult si fara suport.

25 03 2010
VreauUltimulLoc

Si as fi putut sa jur ca ti-am raspuns la cererea ta din primul coment.
Asta duce doar la doua variante:
ori ti-am inteles eu gresit cererea si am raspuns nepotrivit,
ori comentul era doar o latratura fara suport, caz in care ar fi bine sa incerc si altceva pentru a observa diferenta.

Totusi cred ca am inteles eu gresit.

25 03 2010
ceacarete

🙂 si daca nici nu vezi cainele, si hop te-a pupat?

In rest, nu am nimic de comentat, toate sfaturile tale sunt perfect in concordanta cu adevaratul „what you should do in case of” .

De adaugat ceva? Nu fugi… si nu incepe sa gesticulezi crezand ca ii alungi…

Cel mai indicat, cum ai spus si tu, sa se ramana calmi, chiar si atunci cand se apropie alarmant de tine cu coltii scosi. Pur si simplu nu pierde contactul vizual, nu fa miscari bruste si pastreaza o postura normala. Cainii chiar simt frica, sau ura… din ce am observat eu. So… incearca sa iti imaginezi cel mai bun prieten cand il privesti, chiar daca are botul plin de spume… ma rog… in cazul ala roaga-te sa ajungi cat mai repede la spital 🙂

26 03 2010
VreauUltimulLoc

Caini turbati nu am vazut pana acum asa ca nu stiu ce sa faci in situatia aia.

25 03 2010
Pure Soul

eu chiar am fost muscata in ianuarie de un caine….dar nu am gasit in prezentarea ta si cazul meu….
treceam pe strada…la o distanta apreciabila vreo 5 caini latrau ,dar nu la mine si deci nu le-am dat importanta si mi-am vazut de drum….la un moment unul din ei s-a desprins din haita si venea spre mine…m-am oprit si mai mult instintual….el s-a apropiat de mine fara sa latre si fiind inalt de statura m-a muscat de pulpa perforand ca un capsator piciorul….normal ca am fost la medic ..injecti si semn pe picior…de abia acum mai pot purta fusta mai scurta :P…si inca mai am semn….:(((
eu cu ce am gresit…ca nici nu l-am vazut bine…dar sa m-ai fiu agresiva..:(

26 03 2010
VreauUltimulLoc

Nu e obligatoriu sa fi tu cea care este agresiva, poate au fost altii iar tu ai platit pentru ei.
Ai gresit ca nu le-ai dat importanta cand latrau, eu cred ca mare parte din muscaturi se petrec pentru ca nu suntem atenti cand trecem pe langa caini.
Era suficient sa ii ti sub observatie cat treceai pe langa ei. Sunt convins ca daca te-ai fi intors la acel caine care se apropia de tine s-ar fi oprit.

24 06 2011
Criss

Nu mai vorbi despre caini de parca ar fi oameni, ei simt frica, ei simt omul rau daca te uiti la ei nu te mai musca etc. Da, nu te mai musca pentru ca te vad in alarma si le e frica sa nu si`o ia. Cainii sunt unele din cele mai proaste animale, cel putin mai proaste de pisicile(si nu, nu simpatizez in mod deosebit nici pisicile). Ei nu latra de frica ba din contra latra cand sunt in haita cand simt ca au avantaj, vor sa isi „protejeze” teritoriu, uhuhu.

26 06 2011
VreauUltimulLoc

Banuiesc ca esti o persoana care a avut caini, a crescut caini, a dresat caini si a citit carti despre aceste animale nu? Iar afirmatiile sunt sustinute de o experienta bogata in acest domeniu?
Am nimerit bine?

26 03 2010
kOoDoO

Daca intra cineva cu sechele legate de subiectul asta, mai tare se va speria cand o sa citeasca asa de multe posibilitati de a fi muscat(a). Ideea este buna, foarte buna chiar, ar trebui sa functioneze dar nu-s sigur ca e chiar asa. Mai tare o sa-l/o sperie, desi „knowing is surviving”, ce zici?

26 03 2010
VreauUltimulLoc

Daca un om a sesizat ca are aceasta frica de caini vrea sa scape de ea ii va fi de folos.
Pentru restul mai mult rau nu poate sa faca.

26 03 2010
daydie

Niciodata nu am fost muscata de vreun caine (exceptandu-i pe ai mei, care o faceau in joaca). Nici macar nu ma latra cainii pe strada, de obicei se bucura pe langa mine si ma conduc. Nu stiu cum as reactiona daca vreun caine ma va ataca.
Secretul meu e simplu. Intotdeauna am mancare de caini sau de pisici la mine. O impart pe strada cand dau de vreun animal amarat si nu numai.

26 03 2010
VreauUltimulLoc

Nu sunt toti asa voluntari ca tine :).

21 03 2011
Cristi

Am un prieten care a fost postas in Romania si a avut mari probleme cu cainii. Acum 10 ani aici nu se prea gaseau electrosocuri asa ca si-a comandat unul de la americani, de aici si vreau sa spun ca am vazut cu ochii mei cum un ditamai ciobanescul a luat-o la fuga cand a auzit zbomotul ala de curent. Cainii sunt extrem de speriati de acest zgomot, deci un electrosoc e ideal pentru orice persoana care are frica de caini:)

30 08 2011
Daniel

Sunt plecat de ceva timp din țară și din cauza asta îmi dau seama ca noi, în Romania avem o mare problema cu câini pe strada chiar si acum.
Trăiesc în Italia aici sa muște un câine pe strada e o nenorocire pt. stăpân și devine știre în oraș.
Cred ca asta e calea. Sfaturile tale sunt bune pt. cineva care este obișnuit cu câinii, pentru ceilalți e ca și cum ar învață sa cânte singuri la pian.

30 08 2011
VreauUltimulLoc

Sfaturile mele sunt pentru cei care traiesc inconjurati de caini zilnic.
In italia situatia e exceptionala, in romania te intalnesti zilnic cu ea.
Daca ai o comportare inteligenta risti mai putin. Nu e vorba de ce ar trebui sa fie, e vorba de cum sa te descurci in realitatea prezenta.

4 02 2013
OP

in toate tarile civilizate maidanezii au fost eutanasiati pentru ca ghiciti ce handicapatilor care-i pretuiti sunt niste paraziti care pericliteaza viata cetatenilor.

4 02 2013
VreauUltimulLoc

Vai cat esti de plictisitoare, o fi de la lauzie?

18 07 2015
Daria

Suntem in 2015 iar problema cu aceste vietati a devenit extrem de serioasa..nimeni nu mai are curaj sa mearga la magazin din cauza ca te pot lua inevitabil de laba piciorului, fiind ascunsi pe sub masini. Eu-personal, nu aveam probleme cu ei…chiar nu imi era teama, pana cand era sa ma inhate vreo 5-6 caini care stateau ascunsi pe sub masini din cauza caldurii. Sfaturile sunt foarte bune, dar sincer, eu nu pot reactiona mergand fara sa ii privesc. Mentionez totusi ca nu sunt 4-5 caini in spatele blocului, ci sunt zeci. Din pacate nimeni nu ii ia, sau daca fac acest lucru, ii muta dintr-o parte in alta….

27 10 2016
razvan

De rahat

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s
%d blogeri au apreciat: