Economia rațiunii

7 03 2010

Rațiunea îi este dată omului nu pt frumusețea ei ci pentru a-i folosi. (Luule Viilma)

Rațiunea este o resursă finită în viața noastră. Dacă eliminăm timpul cât nu o folosim (somn/intocsicație cu substanțe inhibatoare) avem măsura ei.

Din această cantitate o parte o folosim în asigurarea existenței zilnice, de regulă 8 ore pe zi. Rămâne o parte și pentrul uzul nostru personal. Calculul sigur că nu e așa de simplist dar îți faci o idee.

Folosim ce rămâne într-o serie de direcții nepotrivite.

-Pentru a căuta să ne diferențiem de alții, pentru a acuza, pentru a critica, pentru a ne cultiva orgoliul, pentru a urâ și pentru a ne omorâ visele și a ne îneca speranțele.

Cât folosim în moduri cu adevărat utile vieții noastre, dezvoltării noastre?

Cât din timpul rațiunii folosim pentru a-i întelege pe alții, pentru a iubii, pentru a spera, pentru a ierta?

Căci să nu facem confuzii în ziua de azi starea în care ne aflăm mulți dintre noi, inclusiv eu, necesită eforturi permanente pentru a înțelege și manifesta iubire, iertare, speranță și înțelegere. După un timp de exercițiu conștient vor intra în reflex dar la început e nevoie de efort rațional în această direcție.

Ca un exemplu simplist aș putea lua activitatea de a scrie pe blog. Atunci când scrii un articol ce ai în minte? O faci pentru a genera trafic, o faci pentru a câștiga bani, o faci pentru a îți crește renumele sau o faci pentru a contribuii la fondul pozitiv al umanității? Nu poți lăsa cuvintele tale fără să îți asumi responsabilitatea pentru ele. Cuvântul e energie și va lucra pentru tine sau împotriva ta, dar niciodată nu se pierde. Chiar dacă nu îl citește nimeni el îți va întoarce energia negativă sau pozitivă cu care l-ai încărcat. Nici unul din motivele enumerate mai sus nu e pozitiv sau negativ cât timp nu îl faci tu să fie. Poți câștiga trafic și energie pozitivă în același timp.

Dacă vrei ca viața ta să se transforme pozitiv folosește resursele pe care le ai în mod pozitiv. Are sens nu, chiar și sens economic?


Acțiuni

informatie

5 responses

9 03 2010
Helena

Bai, v.u.l., my friend. Io zic asa. Ratiunea nu este nimic altceva decat senzatia aia de la mine din cap, care imi spune asa:
-de cate ori vreau sa beau a 6-ea bere- bai, proasta pamantului, o sa vomiti si sa o cazi iar pe scari.
-de cate ori vreau sa fac amor pe covor- bai, idioato, o sa-ti faci iar rani la genunchi.
-de cate ori vad vreo bunaciune pe strada si am feeling-ul ala de I wanna fuck you badly (tre’ sa-l stii si tu) – nu te apropia la mai putin de un metru, men are animals!
– de cate ori ma apuca toti dracii si vreau sa spun cuiva bai, te bag in pizda matii – breathe, breathe, breathe…
etc. :))
in consecinta, ratiunea este cea mai sincera parte din mine. poate singura. si nu am cum sa-mi pun perna in cap si sa ma culc, ca sa scap de ea. si sa ma ia naiba, nu ma menajeaza niciodata.
in ceea ce priveste activitatea pe un blog, aici e prea mult de discutat.
ca sunt bloguri si bloguri. in esenta cred ca ne facem bloguri tocmai sa ne descarcam energiile negative, sa ne eliberam exprimandu-ne. Si ma refer aici la cei ce scriem pe bloguri, nu la cei ce scriu ce au mancat si cacat la micul dejun, despre rezumatele Oscarurilor, despre faptul ca Eurovision Contest is a bullshit si retete culinare.
Si pana nu scrii pe un blog in care si semnezi cu numele tau, nu exista responsabilitate. Daca maine scriu un post in care povestesc cum am omorat-o pe vecina-mea de la doi cu toporul, ca m-a disperat cu Gutza, coada de maimuta, nu are nimeni ce sa-mi faca. O sa ridic din umeri si o sa zic, Helena? Who the fuck is Helena?

10 03 2010
VreauUltimulLoc

Rolul ratiunii stiu ca e mai complicat de explicat din punct de vedere feminin dar consider-o ca acel motor care te mână în acțiuni pe baza unor reguli si argumente. Voi aveti partea emotionala mai puternica si uneori luati decizii mai mult privind acolo.
Poate ca de aceea crezi ca ratiunea e partea cea mai sincera, pentru ca emotionalul e mai greu de inteles dar si mai greu de inselat.

Ps: Nu conteaza daca iti treci numele o spovedanie e o spovedanie, undeva ajunge si tot te ajuta si pe tine ;).

10 03 2010
Helena

deci wtf., rolul ratiunii e mai greu de exprimat din punct de vedere feminin?
ma las-o dracului de treaba. v.u.l., ne subestimezi. nu suntem toate formate pe sistemul SIMT, DECI SUNT MUIERE.

10 03 2010
VreauUltimulLoc

Va complimentam, ma gandeam ca sunteti toate formate pe sistemul pot sa si simt mai departe de logica prezentata (care de multe ori poate sa fie amagitoare).

17 03 2010
lollitta

pentru ca abia l-am recitit si-i prea frumos sa nu-l impartasesc. ma refer la un citat din Picnic la marginea drumului: „ratiunea e capacitatea fiintei vii de a se comporta irational si anormal”.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s
%d blogeri au apreciat: