Sunt deștept sau prost?

17 02 2010

Un om îmi spune că sunt inteligent, altul că sunt prost, vine încă unul și îmi spune că nu sunt chiar așa prost. Înțelegeți dilema mea?

Sunt gata să ascult orice argument și să îl privesc cu întreaga atenție dar când argumentul tău e doar o impresie făcută în 10 secunde sau 5 rânduri tinde să aibă foarte puțină credibilitate. Ori o afirmație de genul ești inteligent sau deștept sau prost sau primitiv presupune că se bazeză pe o observație indelungată care să permită subiectului să se manifeste în diverse situații.

Ce anume înseamnă să fii prost? O părere diferită de a altcuiva? Un răspuns greșit la o întrebare?

Nu văd în asta o dovadă de deșteptaciune sau de profunzime. Când un om își exprimă după 2 minute de evaluare sau după un criiteriu arbitrar ales opinii în privința asta dovedește cât de necopt e, mai mult nu.

Poate că el crede că a evaluat bine, “dacă spui asta înseamnă că ești prost sigur” dacă ai poze pe cocalari sau pe pitzi clar ești prost/proastă. Măi netrăițiilor, în viață orice acțiune poate să fie privită prin 1000 de ochi. Cu cât reușești să cuprinzi mai multe unghiuri cu atât îți dai seama că dreptatea sau corectitudinea de care vă cambrați ca vitele în pantă nu există. Păstrați-vă flexibilitatea în gândire, cum zice Morihei Ueshiba fii ca apa, nu știu dacă el a zis da sună a ce zice el.

Dacă rahatul pe care îl păziți ca pe sfântul gral era adevărul unic și absolutizat și dețineați voi cheiile priveliștii de sus nu erați per total mai fericiți? Nu vă e cu mirare că tocmai oamenii cei mai feroce în critică sunt și cei mai plini de frustrări?

Cum cineva prin ochii dușmăniei și ai agresivității gratuie (o fi și pe bani) va putea vreodată să înțeleagă cu adevărat orice. Până și cel mai nesemnificativ rahat pe o talpă de bocanc e prea complex pentru omul care se atașează de o opinie ca și cum a născut-o mă-sa.

Când faci asta ești un savant care își dorește să demonstreze ceva, nu care caută să afle adevărul.Invariabil o să influențați rezultatele și nu vă iese experimentul (am făcut și  muncă de cercetare cred că asta se pune la deștept). Vă risipiți resursele și energia pe drumuri fără final.

Deci sunt deștept sau prost aceasta este întrebarea.

Pot să urmăresc un raționament filozofic sau logic de orice nivel, uneori pot să înțeleg psihologia unei persoană destul de bine și la fel de bine să greșesc lamentabil cu alta. Pot să accept că nu am dreptate și pot să abandonez o idee pe care am susținut-o. Pot să scriu cu greșeli de ortografie să greșesc cuvinte sau să folosesc cuvinte “complicate”, să vorbesc vulgar și să vorbesc frumos politicos și romatic. Am momente de sclipire intelectuală și am momente când sunt prost. Am momente când fac pe prostul pentru că mă enervează ilogica interlocutorului în așa măsură încât vreau să îi dau satisfacție. Uneori mă pierd cu firea uneori nu . Ce înseamnă toate astea vis-a-vis de deșteptăciune? Înseamnă că uneori sunt prost uneori sunt deștept depinde de cum mă prinzi. Înseamnă că sunt șanse minime să îți iasă o astfel de catalogare și să te ajute la ceva.

Mai bine îți lași mintea liberă să poată vedea ce e frumos în interlocutor decât să te chinui să demonstrezi că e ceva urât. Altfel de cele mai multe ori demonstrezi doar cât ești de orb.


Acțiuni

Information

27 responses

17 02 2010
Helena

I come in peace. Nu am afinata. Inca am temperament si shtrimfii fleostomociti. Inca mai tind sa pun etichete si sa cataloghez pripit.
Dar iti citesc blogul. Si cred ca asta se numeste un pas inainte.

17 02 2010
VreauUltimulLoc

Noi de fapt nu am fost nicicand in war, cred ca puteam sa ajungem la un numitor comun cu jumatate din randurile scrise. Dar na ale tineretii valuri…

Ma simt flatat ca citesti pe aici si probabil ca o sa ne mai contram principial ;).

17 02 2010
femmeletale

huooo. cand ti-am zis ca nu esti asa de prost i meant it as a compliment. in sensu ca era un text bun. chiar bun. asta nu mai e. ceea ce nu te face nici prost nici destept. inteligentule 😀

17 02 2010
VreauUltimulLoc

Egocentrico, ce te face sa crezi ca era vorba de comentariul ala al tau?

Ps:Oricum am inteles ca ala era de bine.

17 02 2010
D.

peste tot ne intersectam cu emitatori de judecati de valoare cu titlu de adevar absolut. pentru ei exista procedura ignore and delete, nu?
s-a chinuit unu’ toata viata sa demonstreze ca totul e relativ si inca se mai discuta pe tema asta? fratilor a luat premiul Nobel, dati-i un pic de credit!

17 02 2010
phebe

nivelul de prostie sau desteptaciune perceput de o persoana fata de o alta depinde de sistemul de valori la care se raporteaza prima persoana, sistem de valori pe care i-l trateaza de cele mai multe ori ca pe o „biblie” si de aici intervine usurinta in etichetarea superficiala

17 02 2010
cbogdan

D. a comentat degeaba, relativitatea există în stadiul de observator, când ai ales, când ai trecut în măsura de implicat, relativitatea rămâne valabilă pentru observatori.
Tu ai trecut de partea relativă a subiectului, nu înţeleg de ce te preocupi cu ceilalţi când ceea ce eşti tu ţine de tine. Te preocupi cu ce îţi spun alţii că eşti din cauza egoului, el nu te lasă să accepţi situaţia şi să continui drumul tău ci te agaţă de situaţie tocmai pentru a devia karma.
Poate dacă ai auzi tot şi ai reţine doar fără să interpretezi, situaţia ar suna altfel. Eu te fac prost altul deştept (etichete) tu venisei cu o discuţie cu o intenţie şi apoi o transformi bazându-te pe o etichetă. Ţi se pare normal? Pentru mine situaţiile de genul ăsta sunt comice, dar în acelaşi timp, după o întreagă viaţă de egocentrism cu greu reuşim să fim observatori şi în acelaşi timp să credem în noi fără să afectăm exteriorul.
PS: Îţi place ultimul articol din „plus” ?

17 02 2010
VreauUltimulLoc

Sigur ca e o parte de egocentrism de ce crezi ca am scris :). Altfel meditam la asta si o transcedeam. Pana atunci macar o marchez ca sa o inteleg.

17 02 2010
Porcusorul Radioactiv

De acord cu tine, insa exista o categorie de oameni despre care se poate spune fara nici un dubiu ca sunt prosti. Bine, nu dupa 5 minute. Ci cu cat timp ii cunosti mai bine, cu atat iti intaresti convingerea.

17 02 2010
VreauUltimulLoc

Sa spunem ca au lacune de logica. Prostia e un termen prea general si ca orice termen general nu prea defineste nimic.

17 02 2010
Ralu

Hai sa facem o delimitare intre prostie si stupiditate. Fiindca una inseamna sa nu te duca mintea si alta este prostia, cand este posibil, cu toata inteligenta capabila, sa bati campii cu gratie.
Referitor la exemplu cu pitipoance si cocalari, nu-i categorisesc automat prosti sau stupizi, dar am dubii serioase, cand vine vorba de profunzimea lor. Iar cei lipsiti de profunzime, deregula sunt si fericiti, fiindca nu au pretentii de la ei insasi.

18 02 2010
VreauUltimulLoc

Toti oamenii au pretentii de la ei insasi doar ca nu sunt pentru toti aceleasi pretentii.

19 02 2010
Ralu

Si da, si nu. Uite Vanghelie, de exemplu. Cu tot cu mahalagismul si pomenile electorale ale lui, se vede peste 10 ani cel mai puternic om din stat… pretentios , da’ se pare ca in politica totul este posibil.

18 02 2010
arogantkid

O noua discutie despre toleranta? Mi se pare ca acest concept e supraestimat si exagerat.
PROST adj., s., adv. 1. adj., s. bleg, nătăfleț, nătărău, nătâng, neghiob, nerod, netot, prostănac, stupid, tont, tontălău, (înv. și pop.) năuc, (pop. și fam.) haplea, (pop.) flaimuc, (înv. și reg.) nătântoc, prostan, prostatic, prostănatic, (reg. și fam.) șui, (reg.) bleot, hăbăuc, mangosit, metehău, meteleu, motoflete, motolog, mutălău, natantol, năbârgeac, nătăbâz, nătânt, nătrui, nătruț, năvleg, năvligos, nerodoi, pliurd, ponc, pricăjit, puncău, tălălău, tălâmb, tontan, tontolete, tontolog, (prin Transilv.) balamut, (prin Olt.) bleomb, (prin Mold.) bobletic, (prin Munt.) bobleț, (Mold.) cherapleș, (prin Transilv., Mold. și Bucov.) chiomb, (Transilv., Ban. și Olt.) lud, (Transilv. și Ban.) năhui, (Transilv.) nebleznic, (prin Mold., Transilv. și Maram.) șuietic, (Mold.) tanău, (Bucov.) tălășman, (prin Olt. și Munt.) tărăntuc, (Munt.) tontovan, (turcism înv.) budala, (fam.) fleț, găgăuță, gogoman, zevzec, (fig.) sec. (~ mai ești, amice, de-ai putut să faci așa ceva!) 2. adj. v. naiv. 3. adj., s. v. incult. 4. adj., s. v. incapabil. 5. adj. v. netalentat. 6. adj. v. nereușit. 7. adv. v. anapoda. 8. adj. v. inferior. 9. adj. v. nefavorabil. 10. adj. v. redus. 11. adj., adv. v. incorect. 12. adj. v. greu. 13. adj. v. neplăcut. 14. adj. v. rău. 15. adv. v. rău. 16. adv. insuficient, puțin, rău.
Daca nu vrei sa te bazezi pe capatitatea proprie de a eticheta sau cataloga, pentru ca cine esti tu un simplu om care sa-i poata critica pe altii, atunci poti sa te bazezi pe experienta acumulata de un popor intreg in secole de existenta.

18 02 2010
vreauultimulloc

Sau pur si simplu nu alegi nici una dintre aceste variante gresite si mergi pe aia buna care ar fi sa nu mai cataloghezi. Ca daca nu categorisesti negativ pe cineva o sa poti sa ii vezi si calitatiile care mereu exista.

18 02 2010
arogantkid

Iti inteleg punctul de vedere. Dar pe sistem invers: daca ignori cele cateva calitati si iti raman doar foarte multe defecte…? Adica de ce ai vrea sa ignori multe defecte ca sa descoperi cateva calitati? tu insisti pe ideea de a categorisi.Hai sa nu-i spunem atunci categorisire, ci descoperirea defectelor. In sensul asta putem sa pornim de la un exemplu foarte simplu, dar care extrapolat devine relevant: vrei sa-ti cumperi un tricou. gasesti unul galben fosforescent, cu desene colorate fara niciun sens, paiete si sclipici peste tot. DAR! nu-l categorisesti ca fiind cocalaresc, pentru ca …iti place croiala! Stai putin! tricoul asta are si calitati! e clar unde bat nu?
Intalnesti un om. Nu-l categorisesti ca fiind cocalar, sau prost, dar la prima vedere: e imbracat cu un tricou roz cu paiete, blugi taiati peste tot, cu tot felul de dungi, incretituri, pe buzunar scrie mare cu auriu „ARMANY”. La mana are un ceas mare, rotund, D&G, cu cristale „jvarovski”, iar la gat lant de aur. Injura in metrou sau pe strada, asculta manele la difuzorul de la telefon. Sub brat are ziarul Cancan pentru ca momentan citeste Liberatea. DAR! se pare ca uneori are si momente bune, odata chiar a ajutat o batranica sa treaca strada. si probabil, daca te imprietenesti cu el o sa mai gasesti cateva calitati la el.
Ce faci in cazul asta? Ce faci daca spune ca ar vrea sa fiti amici si sa te intalnesti cu el la o bere la o cafenea pe dorobanti?

18 02 2010
VreauUltimulLoc

Tu acum amesteci prietenia cu aprecierea. Eu pot sa vorbesc cu X fara sa il desconsider pentru ca are alte preferinte vestimentare sau de alta natura. Am prieteni din diverse medii sociale si din diverse categorii culturale dar ma pot simti bine cu fiecare din ei. Pot sa invat chestii bune de la fiecare si sa nu ma deranjeze chestiile „rele” cat timp nu sunt cu adevarat un afront la adresa mea.
A ajuta o batranica sa treaca strada chiar e o fapta buna desi a devenit un cliseeu acum. O sa vezi ca daca o batranica vrea sa traverseze si cere ajutor 50% dintre oameni de langa daca o vad prapadit imbracata se vor eschiva.
Dar cum spui si tu problema nu e de actiune punctuala cat e de principiu, iar de principiu nu poti gasi un argument suficient de puternic pentru a discrimina pe cineva dupa aspect, credinte, gusturi, nivelul de cultura. Poti sa alegi sa nu le fii prieten cu siguranta ca prietenia o relatie mai intima.

PS: eu nu spun ca daca ii discriminezi au ei de pierdut, tu ai. E prea complicat sa prinzi toate modurile in care ai de pierdut, ca unele sunt foarte subtile dar crede-ma ca ai de pierdut in multe feluri. De fapt nu ma crede, incearca singur schimbati modul cum privesti pe cineva pe care il antipatizai si vezi ce se intampla. Daca nu se intampla nimic inseamna ca nu ai nimic de pierdut dar e bine sa incerci macar o data si asta.

18 02 2010
arogantkid

Din nou, inteleg si respect ideea ta, da, ai ceva de invatat de la aproape orcine, daca nu de la el din experientele lui. Dar ti-am dat un exeplmu si as aprecia sa-mi raspunzi punctual. Cu tipul din exemlul de mai sus, pe care eu in ignoranta mea il cataloghez ca fiind cocalar, ai sta sa bei o bere intr-un loc public, eventual de fata si cu prieteni buni de ai tai, si sa vezi ce are de zis si daca ai ce sa gasesti bun in el?

18 02 2010
VreauUltimulLoc

Punctual raspunsul e da, am prieteni din cele mai diverse medii de aici vine si ideea ca sub aparente poti fii surprins ce gasesti.
Pe de alta parte am fost si eu in anumite momente o prezenta penibila si am simtit si din partea cealalata cum e sa fii judecat.

18 02 2010
Freyja

era un proverb.. ca nimeni nu e atat de destept sau atat de prost pe cat se crede… nu stiu daca am mai facut lumina cu asta…

18 02 2010
VreauUltimulLoc

Lumina cred ca e deja (bun proverb) restul e o chestie de optiune personala daca doresti sa iti ingustezi unghiul de vedere sau sa il deschizi.

18 02 2010
volent

auzi, bre? daca mediu, asa nu poti fi? e musai ori dashtept ori prost?

19 02 2010
MeAndMyself

Observ ca se scapa din vedere faptul ca influentele culturale si mediul social in care se naste, traieste si se dezvolta un individ sunt elemente esentiale, care contribuie la imaginea perceputa de catre ceilalti. Faptul ca avem antipatie sau retineri fata de o anumita categorie sociala, profesionala sau culturala ne permite sa-i facem prosti, idioti, inculti, tarani etc., generalizand la greu.
Am eu vaga idee ca, in general, persoanele care fac astfel de confuzii si pun tot soiul de etichete sunt mult mai limitate din punctul de vedere al inteligentei, nu mai zic de capacitatea psihologica de a se pune in pielea celuilalt.
So, care-i mai prost, un manelist, o tiganca cu fuste lungi sau un chinez?

P.S. VreauUltimulLoc, vreau sa te felicit pentru cat de frumos gandesti, dar si pentru talentul tau de a pune in cuvinte ceea ce simti!

20 02 2010
cbogdan

Toţi vrem să ne spunem părerea căci toţi credem că avem dreptate. Să nu uităm că respectându-ne toţi unul pe altul putem realiza că ne completăm nu ne contrazicem!
De ce atâtea comentarii cu numitor comun?

10 03 2010
Trepied

Tu esti.

… si fiind, ai multe fatete. Unele mai evoluate, altele mai putin, dupa cum ti-e experienta in raport cu varful piramidei. Intotdeauna se va gasi un individ mai dotat, dupa cum sunt multi altii sub tine. Cum esti? Cum doresti, desigur, esti ceea ce percepi ca esti. Tocmai din cauza asta iti urez sa te vezi frumos si destept, ba chiar sa depui efort in sensul asta, si totul va fi bine. Calatoria abia a inceput.

11 03 2010
VreauUltimulLoc

nu cred ca e nimeni sub mine cum nu e nimeni deasupra mea.

10 06 2010
viorel

buna ziua, un popor de inteligentii?cum as recunoastem ca sunt si persoane mai putin inteligente.

Lasă un comentariu