paralela minte-calculator partea1

16 11 2009

Creierul este un biocalculator.

Eu sunt programator și făcând o paralelă între un calculator si creierul uman am tras următoarele concluzii.

Un calculator poate fi folosit la două lucruri.

1. Să scrii cod ce urmează a fi executat.

2. Să execute codul.

Voi încerca să mențin paralela în termeni cât mai puțini tehnici, că este vorba de niște idei principiale.

Dacă mintea execută cod, poate să o facă pe un singur fir de execuție, unele minți mai performante pot părea că rulează două programe în paralel dar este ceva iluzoriu. Pur și simplu comută între ele foarte repede. Acesta este un lucru foarte important, o sa vă spun de ce.

Asta face ca mintea noastră să fie ocupată 100% cu un singur fir al gândurilor într-o unitate de timp, nu spun secundă sau minut.

Atunci cînd nu execută cod ea poate fi programată, sau cu alte cuvinte să învețe noi rutine ce le va folosi în situațiile viitoare. Programarea minții se poate face pe doua căi.

1. Preia informație din mediul înconjurător, cu ajutoarul senzorilor pe care o va combina în modul ei sofisticat folosind și rutinele deja învățate.

2.Un programator scrie cod ce apoi va putea să fie utilizat.

Când spun programator, ma gandesc la o sursă de informație ce poate fi influență divină sau sinele nostru.

Daca exclud această variantă tot ce ar rămîne este că suntem niște roboți foarte avansați care învață din mediu înconjurător. Fără existența unei surse de informații externe și care cumva să transceadă nivelul minții nu ar fi posibil ca din minte să vină ceva propriu. Ea ar reacționa pur și simplu la stimulii externi.  O situație pe care momentan eu personal nu sunt pregatit să o accept.

Stabilind aceste premise, trag concluzia că singurul momnat de valoare e când scrii tu codul. Când gandești tu cu capul tau ceva. restul esti robot. În mare nu am zis ceva nou dar am un scop totuși.

Partea a doua va fi despre cum putem lăsa programe eronate  sa ne conducă viața.


Acțiuni

informatie

8 responses

16 11 2009
mama_lu_VreauUltimulLoc

ti-am mai zis sa nu mai plictisesti publicul cu notiuni de hyperthreading…

16 11 2009
VreauUltimulLoc

Fa mama ce dreak s-a intamplat, e plecata la bai mama lui Fanel Babanu’, sau au oprit astia emisia pe acasa?
Te vad plina de simti civic in ultimul timp. Vezi poate e o sedinta cu locatarii, du-te sa iti spui si tu punctul de vedere.

16 11 2009
Porcusorul Radioactiv

„Fără existența unei surse de informații externe și care cumva să transceadă nivelul minții nu ar fi posibil ca din minte să vină ceva propriu. Ea ar reacționa pur și simplu la stimulii externi. ”
De ce trebuie ca sursa respectiva sa „transceada” nivelul mintii? Adica sa vina cineva sa-ti „bage” informatia in creier pe alte cai decat cele obisnuite ?

Creierul este capabil de a „scrie” singur „codul” . De aici cred eu ( sau sper ) ca avem autonomia propriilor actiuni si judecati.

16 11 2009
VreauUltimulLoc

Ca sa ai autonomie inseamna ca existi. Eu asta sper sa existam sa fim mai mult decat un creier care genereaza cod in functie de stimuli.
Aia cu informatia provenita din sursa externa era sa acopa cazul inspiratiei divine, ceea ce ma intereseaza de fapt este ca sinele sa existe dincolo de creier ca materie fizica si palpabila.
Eu sper ca acest creier sa fie totusi o unealta a unei forme informationale mai complexe.

16 11 2009
simplis

calculatorul e facut dupa chipul si asemanarea creierului. Adica asta a fost din start ideea de la care s-a plecat, modul de functionare care s-a urmarit. era de asteptat ca erorile sa fie aceleasi

16 11 2009
VreauUltimulLoc

Asta urmeaza :D.

16 11 2009
Porcusorul Radioactiv

Calculatorul nu e nici pe departe dupa asemanarea creierului. Un calculator ( la baza ) stie doar 101001110101 si sa faca calcule simple. Softurile care vin peste, ca straturile de ceapa incearca sa emuleze functiile creierului.

Creierul este o retea neuronala, care are ca functii built-in chestii complicate ca recunoasterea de imagini. Cand o sa se construiasca un calculator cu neuroni in el, care sa poata sa faca conexiuni spontane intre ei si sa invete, atunci o sa putem spune ca este „dupa chipul si asemanarea”. Pana atunci, calculatorul e doar un abac mai performant.

16 11 2009
VreauUltimulLoc

Nu te lega si tu de implementarea hardware, d-aia am zis paralela. E calar ca inca suntem departe de minumea care este creierul dar la baza indiferent punerea in practica e vorba tot de executarea unor rutine. Cum ajung acolo alea care nu se creaza din provocariile mediului?
Aici e partea importanta cred eu. Aici e punctul in care ne putem diferentia de o masina si sa speram ca avem ceva nemuritor in noi.
Ceva ce depaseste pragul stiintei actuale cel putin.
Ca e suflet, ca e o structura informationala nu conteaza conceatza sa aiba capacitati creatoare.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s
%d blogeri au apreciat: