Egoism

4 11 2009

Cât din ceea ce facem e de natură egoistă?
Încercam să conving pe cineva că 99,99% din acțiunile noastre sunt pornite din atitudini egoiste, dacă e să le analizăm cu atenție.
S-a dovedit ceva destul de greu de demonstrat, și consider eu că mă pricep la demonstrații de genul. Așa că asemeni iepurașului care se duce acasă cu sticla de vodka o sa demonstrez și eu acum. Nu că nu mi-ar fi ieșit și atunci doar că atunci m-am balbait până am găsit formula corectă.
Provocarea constă de fapt în a demonstra că 99,99% din acțiuni ne sunt mânate de diverse forme de egoism, dar că ar putea să existe și un infim procent de altruism pur.
Adevaratul țel e normal unul egoist dar disimulat cu dibacie într-o demonstrație teoretică.
Revenim. Punând eu premizele demonstrației am cerut interlocutorului o situație care să mă contrazică. Am primit următorul exemplu.

Azi eram așa de fericită când am vazut cât de frumos ningea încat am simțit să impărtășesc cu cineva asta.

O atitudine destul de lipsită de asteptari la prima vedere. Dar atâta timp cât dorința era să împărtășești cu cineva anume eu o găsesc egoistă.
Normal că nu căutam să duc argumentația în direcția fatidică. Orice faptă bune e făcută măcar pentru a te face pe tine să te simți bun dacă nu pentru a crea o obligație materiala sau emoțională.
De ce? pentru că atunci pierdeam pe acel 0,01 și fără ăla nu mai există nici o constrângere, nu mai avea sens demonstrația mea.
Interlocutorul nu mai avea către ce să tindă și scopurile mele egoiste nu mai puteau fi satisfăcute.
După multe incercări nereușite de a rezuma demonstrația în puține cuvinte am găsit formula magică.

Atunci când tu faci un gest așa zis altruist, cum te-ai simți dacă cel către care îl faci ți-ar respinge gestul cu fermitate sau dezgust?
Dacă raspunsul tău e ca te-ai simți jignit sau nedreptățit sau te-ai desconsidera pe tine pentru aleagerea nepotrivită atunci gestul tău a fost mânat de o pornire egoistă.

Dacă ai accepta cu blandețe și fără să judeci reacția lui atunci poți considera că a fost pornit din esența de altruism care poate există în noi.

De ce consider așa?
E simplu tu când oferi cuiva o bucată din tine fără să cauți recunoaștere, îndatorare sau șantaj sentimental, acel om poate să reacționeze cum considera în fața darului tău.
Iar tu ar trebui să îmbrățișezi reacția lui cu aceeași iubire cu care ai făcut oferta. Dacă pui pe primul loc fericirea lui (asta fiind esența ne-egoismului) atunci consideri că e dreptul său să găsească darul cauzator de nefericire pentru el și să îl respingă.
Nu spun că a fii egoist e bine sau rău, nu spun că eu nu sunt. Tot ce spun e că e corect să stiim măcar în sinea noastră când suntem.
La ce ne va ajuta asta? Nu știu!

A și nu bag mana în foc pentru ăla 0,01% că există, dar cum fiecare vrea să spere, sigur că nimeni nu l-a pus la îndoială.
De altfel nici eu nu am avut curajul să caut să văd dacă găsesc o acțiune pur altruistă. Până la urmă și dacă asta ar fi trasătura de caracter a lui Dumnezeu și tot e bine.

Si dacă nu există de loc înseamnă că e bine așa nu? Că așa e natura lucrurilor…

Reclame

Acțiuni

informatie

17 responses

4 11 2009
Anca

Pentru ca sufar de insomnie in noaptea asta… da, sunt de acord in principiu si totusi… sunt lucruri, destule, pe care le-am facut pentru ca am vrut sa le fac. Pentru ca eu chiar am sperat ca va fi un bine, un ceva bun pentru altcineva. Nu numai ca n-am primit nimic in schimb (desi nu asteptam asta) dar am primit acel raspuns indiferent sau de respingere. Si totusi, asta nu m-a facut sa incetez sau sa ma retrag.
Eu-mi sustin in continuare pozitia cum ca dragostea e una din cele mai inalte si rafinate forme de egoism. (ok, i admit, uneori nu asa rafinate).
Iar tu, omul de gheata, ai putea intelege asta foarte bine.
Insa bai draga, sper ca n-ai scris postarea in urma discutiei noastre fi’nca maine dimineata te bat. Hehehe. Fi’nca cu scrisul e cu totu’ si cu totu’ altceva.
Buna dimineata uratule.

4 11 2009
VreauUltimulLoc

Eu am cautat o modalitate de a identifica actiunile manate de egoism ascuns ca sa zic asa. Chiar sper ca exista si actiuni complet altruiste

Si nu, nu e vorba de disctutia noastra, acolo era vorba de altceva. Sunt cinic nu prost :).

4 11 2009
Porcusorul Radioactiv

Omul e un fel de animal, iar TOATE actiunile lui sunt motivate de mecanismul recompensa/pedeapsa. Chiar daca motivul e exagerat de subtil, el nu poate sa nu existe, pentru ca toate actiunile au un scop, altfel nu le-ai face.

By the way, in exemplul tau cu dragostea/gestul respins, motivatia poate fi o recompensa intr-o viata de apoi ( pentru cei religiosi ) sau pur si simplu pentru ca te face sa te simti superior celui care ti-a respins gestul frumos. Deci NU, nu exista gesturi altruiste. Sorry.

4 11 2009
VreauUltimulLoc

Stiu, dar intelegi ca nu am cautat sa demonstrez asta ;).
La ce m-ar putea ajuta ca nu facem nimic altruist?

Pe de alta parte sa convingi pe cineva ca altruism inseamna sa nu astepte nimic inapoi si sa fie si fericit pentru ca ofera. E asta poate avea o oarecare utilitate practica. Nu crezi?

Oricum pana la urma si daca ai un motiv iar motivul este elevarea ta spirituala, este un motiv bun. Adica eu unul il accept, actiunile provenite din el in general sunt pozitive.

Ps: in general ai vazut ca e foarte greu sa demonstrezi cuiva ceva ce nu vrea sa accepte, in schimb lasa sa treaca cu vederea cu mare usurinta aspectele pe care le considera corecte chiar daca pe parcursul demonstratiei atingi chiar si temelia lor. Orice ar spune oricine imbratisam adevarurile partiale destul de usor.
Asta sa nu fiu rau si sa zic ca ne place sa traim in minciuna daca e frumoasa.

4 11 2009
Anca

Exista, spre mirarea ta, destule fapte si actiuni altruiste care nu au legatura cu dragostea si care nu se bazeaza pe sistemul recompensei sau al primitului in schimb.

4 11 2009
VreauUltimulLoc

Porcusorul spune ca si altruismul se bazeaza pe un motiv personal, deci ceva relativ la tine care s-ar putea traduce prin egoism.
Ceea ce nu poti sa contrazici.

4 11 2009
Porcusorul Radioactiv

In viata am invatat ca n-are rost sa facem teorii complicate si demonstratii de dragul demonstratiilor. Ajuta, bineinteles, sa fim constienti de anume chestii in masura in care putem schimba ceva prin cunostintele acumulate. Dar pana la urma cu filosofia nu poti fierbe nici o varza, parca asa scria in manualul de filosofie.
As prefera sa nu stiu multe, dar sa fiu fericit, decat sa stiu exact cauzele pentru care nu sunt fericit dar sa nu pot face nimic in privinta asta.

4 11 2009
VreauUltimulLoc

Da, dar daca o folosesti cu talent filozofia poate fi un instrument bun de manipulare =)).
Poate ca nu fierbe o varza dar ceva ceva beneficii tot aduce.

4 11 2009
delaskela

pai bun, si daca cineva iti spune…ningeeee…ca asa e starea lui egoist extatica atunci…si tu zici, de exeplu…sper ca te-ai imbracat bine…persoana respectiva o sa creada ca nu rezonezi ca esti un egoist rece? cind tu erai de fapt altruist, doar ca te gindeai rational…ninge-frig-raceala…complicat domnule foarte complicat

4 11 2009
VreauUltimulLoc

Fiecare poate sa fie egoist sau altruist in actiunea lui.
Tot ce conteaza e care a fost motivul pentru care a intreprins actiunea. Daca o faci din iubire aceptii si refuzul, ca refuzul poate sa fie o alegere si tu respecti alegerea.
Daca a fost din alte considerente o sa te superi pe refuz ca atunci nu se mai ating motivele tale subliniez tale (chiar si binele cuiva poate sa fie motivul nostru egoist, cand il punem mai presus decat ce doreste el. Excludem oamenii fara discernamant sau copii prea mici).
Nu e chiar asa de complicat, doar ca nu ne place sa recunostem motivele prea des.

4 11 2009
simplis

uite, o actiune pe care io o consider extrem de egoista, poate cea mai egoista este aceea de a face un copil si lumea ma contrazice tot timpul. ce parere ai?

4 11 2009
Anca

Depinde din ce unghi privesti. Cred ca abia cand ai un copil inveti cum sta treaba cu dragostea neconditionata.

5 11 2009
VreauUltimulLoc

Sigur ca dupa ce il ai inveti cum e cu dragostea neconditionata, dar cand il faci e pur egoism. Sunt de acord cu simplis. Apoi si neconditionatul asta e asa de incuracat la copil ca practic il iubesti ca e parte din tine e o extensie a egoului tau cred ca tot egoism e si apoi.

6 11 2009
Anca

Bati campii aici, rau. Il iubesti ca e o parte din tine. Aiurea. La fel de bine putea fi adoptat. Eu am impresia ca e vreo karma ceva ce-ti intuneca gandirea aia mai ….

6 11 2009
VreauUltimulLoc

Nu uita ca am zis cred, si am zis ca e incurcat poate e poate nu e.
Daca bat campii aiurea explica-mi tu ca ai mai multa experienta ca mine in problema.
Eu aici discut o idee nu spun ca e ca mine, daca imi prezinti argumente iti voi imbratisa varianta cu bucurie.

5 11 2009
simplis

Poate e prea mult spus egoism pentru tot ceea ce facem inspre binele nostru. adica nu vad actiunile noastre ca fiind fie egoiste sie altruiste. e drept ca cele altruiste sunt acolo la 0.01%. si cred ca majoritatea sunt pornite din mila. Nu degeaba mila e un sentiment atat de ‘crestinesc’. din pacate mila nu prea e privita cu ochii buni in ziua de azi, s-a demonetizat cumva astfel incat daca spui cuiva ca ti-e mila o ia ca pe o jignire. iar unii sunt milosi pentru a-si asigura intrarea pe poarta raiului si nu-si dau seama ca de fapt scartaie treaba. asta e, mila nu mai e ce-a fost!

5 11 2009
VreauUltimulLoc

Eu am incercat sa gasesc un mod de a alege altruismul de egoism, asta l-am gasit pana acum.
Daca gaseste cineva ceva mai cuprinzator care sa prinda cazurile pe care eu le-am omis abia astept sa imi imbunatatesc tehnica.
Oricum eu imi imbratisez egoismul si il consider dreptul meu. Dar eu sunt mai cinic, observ tot mai des din discutiile cu altii. Probabil ca fac pasul ala necerut spre a ridica valul care lasa sa se vada praful. Ce sa fac daca nu imi e frica de praf.

Nici eu nu pricep de ce mila repugna asa de mult.
Nu e ca si cum daca imi e mila de tine spune ceva despre tine.
Inseamna ca eu simt compasiune pentru starea ta, stare care pentru tine poate sa fie chiar buna. Repulsia fata de mila cred ca pleaca din nesiguranta.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s
%d blogeri au apreciat asta: